top of page

Viisi vinkkiä päivätorkkuihin

Kannattaako nukkua päiväunia? Kyllä, jos osaa tehdä sen oikein. Näillä ohjeilla saat torkuista parhaan hyödyn.

 

Yksi yleisimmistä kysymyksistä, joita saan pitäessäni uniluentoja, liittyy päiväuniin. Ovatko päiväunet hyväksi vai haitaksi? Vastaus on sekä-että, riippuen siitä, miten päivätorkkumista harjoittaa.



Jos yöuni on jäänyt lyhyeksi tai heikkolaatuiseksi, päiväunet voivat virkistää juuri sopivasti ja tasoittaa univajeen aiheuttamaa väsymystä. Monilla meistä vireystila notkahtaa iltapäivällä lounaan jälkeen.

 

Ajoitus on kaikki kaikessa, sillä liian myöhään nukutut tai liian pitkät torkut voivat vaikeuttaa nukahtamista illalla ja heikentää seuraavan yön unta. Tässä muutama neuvo, joiden avulla pidät päiväunet positiivisella puolella.

 

  1. Jos nukut päiväunia, tee se oikeaan aikaan. Paras aika torkuille on alkuiltapäivä, kello 13–15. Tämä on se aika vuorokaudesta, jolloin vireystila luonnostaan notkahtaa. Riittävän aikaisin (noin 8 tuntia ennen iltanukahtamista) otetut päivätorkut eivät yleensä vie terää seuraavan yön nukkumisesta.

  2. Älä nuku enempää kuin 30 minuuttia. Tällöin uni on yleensä vielä kevyttä, ja siitä herääminen onnistuu helposti. Jos nukut pidempään, päädyt syvään uneen, josta herääminen on vaikeaa. Olo voi tuntua tokkuraiselta jopa koko loppupäivän.

  3. Torkahtaminen väärään paikkaan tai aikaan ei ole mukavaa. Jos tunnet tarvitsevasti päiväunia, tee se suunnitellusti. Valitse rauhallinen paikka, jossa valot tai äänet eivät häiritse.

  4. Laita kello soimaan 30 minuutin kuluttua.

  5. Ota hyöty irti kofeiinista. Todelliset päiväunitaiturit nappaavat kupin kahvia juuri ennen päiväunia. Kofeiini ei ala vaikuttaa heti. Jos nukahdat pian kahvin nauttimisen jälkeen, kofeiinin piristävä vaikutus voimistaa päiväunien tehoa.

 

Parhaimmillaan päiväunet parantavat vireystilaa, antavat lisäenergiaa ja parantavat niin fyysisiä kuin kognitiivisia suorituksia. Tutkimuksissa esimerkiksi opiskelijat pärjäsivät kokeissa paremmin päiväunien jälkeen.

 

Joskus jatkuva päiväunien tarve voi kuitenkin kieliä siitä, että yöunen määrä tai laatu eivät ole hyvällä tolalla. Tällöin kannattaa tutkituttaa, mikä yöunta häiritsee ja miksi päiväväsymys on häiritsevän voimakasta.

 

Lue lisää täältä:

 

 

 

247 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page