top of page
JaksaParemmin_Color_teksti_edited.png
Päiväunet Päiväunet
00:00 / 01:04

Päiväunet

Tiedäthän sen tunteen: iltapäivällä ramaisee niin mukavasti. Mikä onkaan ihanampaa kuin kellahtaa sohvalle ja sulkea silmät…


On monta syytä, miksi päiväunet ovat hyvästä. Mutta on myös tilanteita, joihin ne eivät kerta kaikkiaan sovi. Tähän juttuun on koottu plussia ja miinuksia, perusteluita unohtamatta.


Jotta päästäisiin itse asiaan, pitää kuitenkin ottaa puheeksi muutama perusasia, kuten unipaine ja korvausuni.


Mikä ihmeen unipaine?


Nukkumista säätelee aivoissa mm. adenosiini-niminen välittäjäaine. Kun sitä kertyy elimistöön riittävästi, aivot saavat viestin siitä, että nyt pitää nukkua.


Adenosiinin kertymistä voi kuvata myös sanalla unipaine, joka tarkoittaa yksinkertaisesti tarvetta nukkua. Unipainetta kertyy sitä enemmän, mitä enemmän valvomme. Jotta nukahtaminen onnistuisi, pitää takana olla tarpeeksi unipainetta.


Miten tämä sitten liittyy päiväuniin?


Siten, että jos nukkuu päiväunia väärällä hetkellä tai liian pitkään, tulee samalla purkaneeksi iltaa varten kerättyä unipainetta. Uni ei ehkä illalla tulekaan, tai sitten herää keskellä yötä ihmetellen, miksi unta ei enää riitä.


Mitä on korvausuni?


Tämäkin asia liittyy unen tarpeeseen. Jos on syystä tai toisesta nukkunut liian vähän, syntyy univelkaa. Sitä voi kertyä yhdeltä yöltä, jos yö jää lyhyeksi. Univelka myös kasaantuu, eli sitä kertyy useista liian lyhyistä tai rikkonaisista öistä.


Uni on elimistölle niin tärkeää, että se pyrkii ottamaan omansa kaikin keinoin. Siksi äärimmäinen väsymys saa aikaan sen, että nukahdamme väärässäkin tilanteessa, kuten auton ratissa tai teatterikatsomossa.


Korvausuni on yksi elimistön keino korjata tasapainoa, jota univajeesta syntyy. Tuolloin syvän unen jaksot, joita kuuluu jokaiseen hyvin nukuttuun yöhön, voivat pidentyä ja aikaistua. Eli huonosti nukuttujen öiden jälkeen syvä uni alkaakin melkein heti nukahtamisen jälkeen, ja jaksot voivat olla tavallista pidempiä.


Näin voi käydä myös päiväunilla. Jos univelkaa on paljon, syvään uneen voi tipahtaa jo 10–15 minuuttia kestävien päivätorkkujen aikana. Näiltä torkuilta ei sitten niin vain herääkään, sillä syvään uneen vaivuttuaan on todella vaikea herätä. Siten päiväunet voivat venähtää aiottua pidemmiksi, jolloin myös unipaineesta katoaa aimo annos.


Ja näin kierre jatkuu: illalla ei normaaliin aikaan väsytä, ja nukahtaminen viivästyy. Ja jälleen on edessä rikkonainen yö, ja taas seuraavana päivänä väsyttää ja tekee mieli mennä päikkäreille. Pahimmillaan koko unirytmi voi mennä sekaisin.


Kyllä: näistä syistä päiväunet kannattaa ottaa!


Entä sitten päiväunien hyviä puolia? Kyllä, niitäkin riittää!


Päivätorkut ovat hyvä keino nostaa vireystilaa ja tarkkaavaisuutta, kunhan päiväunet ajoittaa oikein. Hyvä hetki levätä vähän on esimerkiksi iltapäivällä, kun vireystila muutenkin laskee elimistön sisäisen kellon ajastamana. Perinteisesti eteläisissä maissa on nukuttu siestaa lounaan jälkeen, päivän kuumimpaan aikaan.


Ei ole sattumaa, että on otettu käyttöön sellainenkin käsite kuin power nap: sopivat torkut nimittäin tehostavat tutkimusten mukaan aivojen oppimiskykyä ja muistia. Opiskelijoilla tehdyt kokeet osoittavat myös, että opiskelun jälkeen otetut torkut tehostavat opitun aineksen muistiinpainamista. Tämä johtuu siitä, että muisti työskentelee aktiivisesti unen aikana.


Tämä voi mennä jo hifistelyn puolelle, mutta voit kokeilla myös tätä. Parhaan hyödyn torkkujen virkistävästä vaikutuksesta saa, jos juo kupin kahvia juuri ennen torkkuja, niin että kofeiinin piristävä vaikutus ei vielä ehdi alkaa ennen kuin nukahtaa. Kun sitten herää 15–30 minuutin jälkeen, sekä päivätorkkujen että kofeiinin virkistävyys ovat huipussaan.


Joskus voi ottaa vain muutaman minuutin ”avaintorkut”: käy lepotuoliin puoli-istuvaan asentoon. Ota käteen avaimet ja sulje silmät. Jos nukahdat, heräät heti kun avaimet tipahtavat. Olet kuitenkin saanut pienet mikrounet, jotka lyhyydestään huolimatta virkistävät hiukan. Ne eivät ainakaan todennäköisesti häiritse nukahtamista illalla.


Iäkkäitä tutkittaessa on havaittu, että heille päiväunet voivat olla hyödyksi. Muistitoiminnot ja muut kognitiiviset suoritukset olivat parempia niillä, jotka nukkuivat säännöllisiä päiväunia.


Vuorotyötä tekevä nukkuu tarvitsemansa unen usein useammassa jaksossa. Työvuorojen ajankohdista ja rytmistä riippuen päiväunia tarvitaan sekä vapaalla että mahdollisuuksien mukaan myös yövuoron tauoilla. Esimerkiksi ennen yövuoron alkua kannattaa nukkua nokoset, jos suinkin mahdollista.


Ei – torkuilla on riskinsä!


Torkkuja ei pitäisi ottaa enää myöhemmin kuin iltapäivällä, sillä alkuillasta ne taittavat terää unipaineelta, jota tarvitaan illalla nukahtamiseen. Pahintahan on, että usein tv:n ääressä nukuttaa aivan vietävästi noin pari tuntia ennen varsinaista nukahtamisaikaa. Jos siinä torkahtelee, vaikka vain lyhyitä muutaman minuutin pätkiä, voi pilata yöunensa todella pahasti.


Vaikka nukkuisi sopivaan aikaan puolilta päivin, torkkujen pituus ei saisi ylittää puolta tuntia. Joskus vain muutaman minuutin torkahdus on parempi kuin puolen tunnin unoset, sillä niiden aikana  saattaa jo päätyä syvään uneen. Liian pitkät ja syvät unet johtavat uni-inertiaan, unen jälkeiseen tokkuraan, joka pahimmillaan vie tuntikausia.


Päivän ja yön ero voi jopa hämärtyä, jos torkkuu liikaa. Näin voi käydä esimerkiksi vanhuksille, joilla vapaa-aikaa on paljon, mutta tekemistä saattaa olla vähän. Jos torkkuu lähes koko päivän, ei unipainetta riitä yöksi. Ja pahimmillaan koko vuorokausirytmi voi heittää kuperkeikkaa, jos päivällä ei jaksa olla hereillä tai ei ole tarpeeksi mielekästä tekemistä.


Jos nukahtamisessa on haasteita, kannattaa uni-valverytmi pitää säännöllisenä ja kerätä unipainetta yötä varten. Silloin päiväunet kannattaa jättää kokonaan väliin ja panostaa mieluummin yöuneen.



Anchor 1
etusivun-logo-2.png

Uusin julkaisu on aina ylimpänä.  Jos olet vasta liittynyt mukaan,  järjestä vanhin ensin!

Vanhin ensin!
Uusin ensin!

VIIKKO

3

Image-empty-state.png

Progressiivinen rentoutusharjoitus

VIIKKO

3

Image-empty-state.png

Torkuttaminen sekoittaa rytmiä

VIIKKO

3

Image-empty-state.png

Päiväunet

VIIKKO

3

Image-empty-state.png

Milloin nukkumaan?

VIIKKO

3

Image-empty-state.png

Erilaiset vuorokausityypit: aamu- ja iltaihmiset

Tilaa uutiskirje ja saat hyvän olon vinkit ensimmäisenä.

Kiitos tilauksesta!

Yhteistyössä:

unikulma.png
bottom of page