Toivoa torkuttajalle
Ensin huonot uutiset: tieto torkuttamisen haitallisuudesta on totta. Olet varmaan jo kuullut sen monta kertaa, että torkuttamisesta ei seuraa mitään hyvää.
Nykytiedon valossa näin onkin: torkuttaminen sekoittaa aivoja, koska ne eivät tiedä, pitäisikö tuolloin herätä vai jatkaa unia. Unisykli näet käynnistyy aina, kun vaivut uneen uudelleen ja uudelleen.
Uni-valverytmissä ei ole kyse pelkästään nukkumisesta: vuorokausirytmin vaihtelu säätelee myös esimerkiksi hormonitoimintoja. Myös elimistön kemia saattaa siis häiriintyä siitä, että aivot eivät tiedä, milloin pitäisi nukkua ja milloin valvoa.
Voiko torkuista olla hyötyä?
Sitten hyvät uutiset: jos olet aamulla syvässä unessa ja haluat torkuttaa, se todistaa, että olet nukkunut hyvin ainakin juuri ennen kellon soimista. Vakavasta unettomuudesta kärsivillä on nimittäin usein sellainen käsitys, että yöllä ei ole tullut nukuttua lainkaan.
Lisäksi torkuilla voi toki tilapäisesti lisätä yöunen pituutta ja siten herätä virkeämpänä. Valitettavasti se ei kuitenkaan ole pysyvä ratkaisu liian lyhyen yöunen ongelmaan. Parempi olisi miettiä, miten yöunta voisi pidentää toisesta päästä, jotta ei jatkuvasti heräisi väsyneenä.
Eroon torkuttamisesta
Mitään poppakonstia ei valitettavasti ole siihen, miten torkuttamisesta voi päästä eroon. Kuten muidenkin rutiinien muuttaminen, myös se vaatii aikaa ja poisoppimista totutusta tavasta. Ja ennen kaikkea päättäväisyyttä!
Koska puhelimen herätyksen siirtäminen on niin helppoa, puhelin kannattaa siirtää kauemmaksi huoneen toiselle laidalle tai toiseen huoneeseen. Tai hankkia sellainen vanha kunnon herätyskello, jossa ei ole torkutustoimintoa.
Mitä jos kokeilisit, paraneeko yöuni ja lisääntyykö virkeys, jos torkuttamisen lopettaa. Otatko haasteen vastaan?
Uusin julkaisu on aina ylimpänä. Jos olet vasta liittynyt mukaan, järjestä vanhin ensin!