top of page

Miksi liika lämpö häiritsee nukkumista?

Vaikka päivällä nauttisi aurinkoisista kesäpäivistä, lämpimät yöt häiritsevät unta herkästi. Miksi uni ei pidä liian lämpimästä?Unen herkät mekanismit edellyttävät monia fysiologisia prosesseja. Yksi niistä on kehon lämpötila, jonka muutokset liittyvät unen ja valveen vaihteluun. Kehon lämpötila laskee juuri ennen nukahtamista. Viileä makuuhuone auttaakin nukahtamista, ja unen laatu on paras, kun makuuhuoneen lämpötila on 20 astetta tai viileämpi. Pisimmät unet nukutaan, kun lämpö säilyy vakiona, jolloin kehon ei tarvitse ponnistella lämpötasapainon vuoksi.


Perusunen eli kolmen ensimmäisen univaiheen aikana kehon lämmönsäätely toimii normaalisti. Jos keho lämpenee liikaa, lämpö poistuu iholta hikoilun avulla. Mutta neljännessä eli REM-univaiheessa, jolloin nähdään eniten unia, lämmönsäätely on ikään kuin pois päältä. Jos nukkumisolojen lämpötila poikkeaa paljon normaalista, REM-unen määrä on todettu vähenevän.


Kehon lämpötila on vain yksi monista unen fysiologiaan liittyvistä tapahtumista. Perusunen aikana myös syke ja hengitystiheys hidastuvat ja verenpaine laskee. REM-unen aikana tällainen autonomisen hermoston säätely lakkaa.


Jokaisella univaiheella on oma tehtävänsä. REM-unta pidetään erityisen tärkeänä muistamisen, oppimisen, luovuuden ja tunteiden käsittelyn kannalta. REM-unta on erityisen paljon aamuyöstä, mutta sitä esiintyy jonkin verran jokaisessa unisyklissä illasta aamuun. Yöunen jatkuva keskeytyminen voi johtaa siihen, että unisyklit eivät toteudu ihanteellisella tavalla. Lue lisää univaiheista täältä.

 

Eroon kuumuudesta

Kesäkuumalla yölämpötilat voivat olla pitkäänkin reippaasti yli tavoitearvojen, ja makuuhuoneen viilentäminen on haasteellista. Ilmalämpöpumpun omistajat ovat muita onnellisemmassa asemassa, sillä sen avulla sisäilmaa voi viilentää haluamansa verran.


Muut keinot kuten esimerkiksi tuulettimet eivät varsinaisesti viilennä ilmaa vaan ainoastaan liikuttavat sitä. Tuuletin neuvotaankin laittamaan ikkunalle siten, että se puhaltaa kuumaa sisäilmaa ikkunasta ulospäin.


Myös tekstiileillä voi vaikuttaa kehon lämpötalouteen. Viilentävät vuodevaatteet tasaavat kehon lämpötilaa, jolloin nukkuessa ei ole kylmä eikä kuuma. Hikoilu vähenee, ja kehon lämpötila pysyy tasaisena. Yöuni on rauhallisempaa, ja lakanat tuntuvat iholla miellyttäviltä.

Oikea lämpötila vaikuttaa nukkumisen mukavuuteen, mutta se on myös terveyskysymys: tarvitsemme riittävästi unta joka yö, jotta voisimme hyvin. Kun uni on palauttavaa, päivällä olo on virkeä ja energinen.

 

736 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

コメント


bottom of page