top of page

Kiinalaista taitoa: kohti rentoutta

Miten perinteinen kiinalainen lääketiede hoitaa unettomuutta? Yhden illan kurssin antina on monta harjoitusta, joita on helppo tehdä kotona.




Meitä on koolla eri-ikäisiä naisia, ja kaikilla on kainalossa joogamatto. Olemme Helsingin Kesäyliopiston kurssilla oppimassa, miten unettomuutta hoidetaan perinteisin kiinalaisin menetelmin. Oppaanamme on kiinalaiseen kulttuuriin ja lääketieteeseen syvällisesti perehtynyt Helena Hallenberg, joka on myös kirjoittanut aiheesta useita kirjoja. Viimeksi ilmestynyt Levollinen yö (2022) keskittyy nimenomaan nukkumiseen



Kurssi sisältää harjoituksia seisten, istuen ja maaten. Kaikki tähtäävät unen parantamiseen, mielen ja kehon rauhoittamiseen ja levottomuuden hillitsemiseen. Harjoituksiin liittyy olennaisesti rauhallinen hengitysrytmi.


Levoton keho ja mieli ovat usein syynä siihen, että uni on rauhatonta. Unettomuus on yleinen vitsaus yhtä hyvin Kiinassa kuin Suomessa. Ja vaikka se ehkä nykyisin on yleisempää, se on tunnettu jo ikivanhoissa kiinalaisen lääketieteen hoitokeinoissa.


Kurssilla käydään läpi useita harjoituksia, mutta opettajalla on selkeä neuvo mukaan otettavaksi: ei pidä yrittää tehdä kaikkia harjoituksia, vaikka kuinka haluaisi nukkua paremmin. Myös parempaan uneen tähtäävistä toimista voi tulla suorittamista, mikä vain lisää stressiä ja karkottaa unen kauemmas.


Siksi mieleen kannattaa painaa aluksi kolme harjoitusta, joista kaksi on kevyttä liikettä ja yksi hierontaa.


Käsien heilutus


Eräs yksinkertaisimmista harjoituksista on seisten tehtävä käsien kevyt heiluttaminen. Polvet rennosti koukussa, silmät kiinni, lähdetään nostamaan käsiä yhtä aikaa eteen hartioiden korkeudelle ja annetaan pudota omalla painollaan alas. Kädet heiluvat ylös ja alas, kevyesti ja painottomasti. Kyynärpäät, ranteet ja sormet pysyvät rentoina ja polvet joustavassa koukussa. Tasaista ja jatkuvaa liikettä tehdään niin kauan kuin alkaa kyllästyttää – ja ramaista.


Opettaja kutsuu liikettä kiinalaiseksi pään tyhjennykseksi, sillä käsien rentouttaminen rentouttaa myös aivoja. Siltä se todella tuntuukin!


Ylävartalon valutus sivulle


Valitsen toiseksi mukaan otettavaksi liikkeeksi seisten tehtävän ylävartalon taivutuksen. Jälleen seisotaan polvet hiukan koukussa lantionlevyisessä haara-asennossa. Uloshengityksellä kallistetaan päätä niin, että vasen korva lähestyy olkapäätä. Jatketaan valuttamalla kylkeä alemmas, kunnes vasen käsi ulottuu noin puoliväliin reittä. Samalla taivutetaan molempia polvia hiukan alemmas.


Sisäänhengityksellä noustaan rauhallisesti pystyasentoon, ja seuraavalla uloshengityksellä tehdään sama oikealle puolelle.


Kun liikeradan oppii, liikesarjasta tulee aaltomainen, luontevasti etenevä jatkumo, joka tuntuu hyvältä koko kehossa. Se tuntuu tekevän hyvää myös kireille hartioille ja kaulan lihaksille.


Otsahieronta


Kiinalaisiin unettomuuden hoitomenetelmiin kuuluu myös monenlaisia hierontoja, joita tehdään itselle tai toiselle. Hierontapisteet ovat akupisteitä, joita on eri puolilla kehoa. Meille neuvotaan monia hierontoja päästä varpaisiin, ja niistä valitsen otsan hieronnan.


Keskittyneesti tehtynä harjoituksen sanotaan helpottavan levottomuutta ja päänsärkyä. Harjoituksen voi tehdä istuen, mutta mieluummin kuitenkin makuulla.


Toisen käden suora etu- ja keskisormi asetetaan toisissaan kiinni kulmakarvojen väliin. Uloshengityksen aikana työnnetään sormenpäillä rauhallisesti ylöspäin pitkin otsan keskilinjaa vähän hiusrajan yläpuolelle saakka. Sisäänhengityksellä sormet palautetaan takaisin kulmakarvojen väliin.


Liike toistetaan 10–20 kertaa.


Akupunktiota ja hyvinvointikursseja


Muutaman tunnin kurssilla ei toki ehditä perehtyä tuhansia vuosia vanhoihin oppeihin kuin aivan pienellä pintaraapaisulla. Silti kurssilta lähtiessä on tunne, että menetelmissä on itua. Ainakin olo on raukea ja rento – ja mieleen painamani harjoitukset ovat sen verran yksinkertaisia, että saatan jopa muistaa ne vielä kotona!


Helena Hallenberg pitää monenlaisia kursseja niin aivojen kuin vatsan terveydeksi ja antaa sekä akunpunktio- että muita hoitoja.


Lue lisää







594 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page