top of page
  • Leeni

Kuukauden kirja: "Perinteinen viisaus auttaa unettomuudessa"

Päivitetty: 27. maalisk. 2023

Helena Hallenberg: Levollinen yö. Kiinalaisia keinoja unettomuuden hoitoon. (Bazar 2022).Pitkän linjan Kiina-asiantuntijan Helena Hallenbergin uusin kirja käsittelee unettomuutta. Hän on aiemmin julkaissut useita kirjoja aivo-qigong-harjoituksista ja ruokavalion vaikutuksesta terveyteen. Hallenberg antaa myös mm. akupunktiohoitoja Helsingissä.


Levollinen yö on tasapainoinen kokonaisuus. Perusasiat unesta ja unettomuudesta ovat varmasti monelle lukijalle tuttuja, mutta niiden tiivis esittely puolustaa paikkaansa kiinalaisten terveyskäsitysten rinnalla.


Itselleni antoisinta teoksen teoriaosuudessa ovat vanhat kiinalaiset käsitykset unesta ja sen puutteesta. Kuten tämä Li Yun teksti 1600-luvulta:


”Usein ahkera ihminen ei voi nukkua hyvin. Hän lepuuttaa unessa silmiään, mutta ei henkeään. Itse asiassa hän ei saa unesta ollenkaan lepoa. Pahinta on, kun hän ajattelee jotakin aamun puoliunen hetkinä ja muistaa yhtäkkiä asian, jota ei ole toimittanut, tai henkilön, jota ei ole tavannut. Se on hyvin tärkeätä! Hän ei saa nukkua enää yhtään tai jokin epäonnistuu. Juuri se ajatus vei kaiken unen. Hän jännittyy ja nousee ylös entistä kiihtyneempänä.”


Puoliuni! Mikä mainio termi aamuyön kevyelle ja katkonaiselle unelle!


Harjoituksia ja hierontaa


Hallenbergin kirjan käytännöllisintä antia ovat monet liikuntaharjoitukset, jotka kiinalaisen lääketieteen oppien mukaan edistävät hyvää unta. Harjoituksia tehdään seisten, istuen tai maatenHarjoitukset ovat yksinkertaisia, ja ne selitetään tarkastija havainnollistetaan usein myös piirroksin.


Itselle tai kumppanille tehtävät hieronnat ovat myös kokeilemisen arvoisia. Ne perustuvat akupisteiden käsittelyyn, kuten niin moni muukin kiinalaisen lääketieteen menetelmä.


Kiinalaisen ajattelijan ohje kirjan alussa kannustaa tekemään parhaansa hyvän unen eteen.


”Luonnon suunnitelman mukaan ihmisen tarkoitus on viettää puolet ajasta työssä ja puolet levossa. Päivällä hän istuu, liikkuu tai seisoo ja yöllä lepää. Jos ihminen työskentelee päivällä eikä lepää yöllä ja jatkaa tätä päivä toisensa jälkeen, voimme valmistautua hänen hautajaisiinsa.”


Li Yu, 1600-luku.99 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page