top of page

Ina Mikkola: ”Elän oman rytmini mukaan”

Päivitetty: 29. huhtik.

Toimittaja, kirjailija, ohjaaja, juontaja ja toimitusjohtaja. Ina Mikkolan monet tittelit kertovat sen parhaiten: hän on monessa mukana, eivätkä ideat ikinä lopu kesken. ”Aivoissani pyörii niin paljon ajatuksia, että joskus on vaikeaa rauhoittua. Siksi nukkuminen tuottaa minulle paljon haasteita”, Ina Mikkola sanoo.Mitäs kuuluu -kysymykseen ei ole lyhyttä vastausta. Ina Mikkolan arki on täyttynyt pitkistä ja intensiivisistä projekteista, jotka kohta ovat valmiita ja julkisia.


Tia-Maria Sokan eli Tinzen elämäkerta Periksiantamaton Tinze ilmestyy toukokuussa. Inan kirjoittama teos kertoo Suomen kuuluisimmasta twerk-tanssijasta. Hienon uratarinan rinnalla kulkee kuitenkin synkempi sivujuonne, joka kertoo Tinzen kokemasta lähisuhdeväkivallasta.


”Teos syntyi tuntien ja tuntien haastatteluista, joiden pohjalta kirjoitin tekstin minämuotoon. Rakensin Tinzen tarinan kirjaksi niin, että hänen äänensä välittyy siinä. Olimme tutustuneet jo aiemmin Komppania Ketonen & Gustafsberg -ohjelman nauhoituksissa. Rankoissa armeijamaisissa oloissa löysimme yhteyden ja luottamuksen toisiimme”, Ina kertoo.


Niin ikään toukokuussa julkaistaan Yle Areenassa viisiosainen seurantadokumenttisarja, jonka vastaavana tuottajana, käsikirjoittajana ja jälkityöohjaajana Ina on toiminut. Yksin isäksi kertoo transmiehen matkan kohti raskautta.


”Päähenkilö on isäksi haluava Nooa. Tarina on tosi koskettava ja menee syvälle monenlaisiin tunteisiin”, Ina kertoo.


Seuraavaksi hän keskittyy markkinoimaan näitä kahta isoa projektia. Ja sitten pitää ottaa pieni aikalisä.


”Minulla on aina niin paljon ideoita pyörimässä mielessä, että pitää vähän fokusoida. Teen laajemman tulevaisuuden suunnitelman, mitä nyt on pöydällä ja mihin haluan panostaa”, Ina sanoo.”En ole aamuvirkku”


Hän asuu kumppaninsa kanssa Helsingin Punavuoressa. Ina sanoo, että sekä nukahtaminen että herääminen ovat hänelle vaikeita.


”Minulle nukkuminen on yksi elämään haastetta tuovista asioista. En malttaisi mennä nukkumaan, kun energiaa on niin paljon. Enkä pysty nukahtamaan, koska minun on vaikeaa rauhoittua.”


Hän menee nukkumaan vasta aamuyöstä, vaikkapa kolmen maissa, joskus jopa vasta kuudelta aamulla. Herääminen tuntuu vaikealta lähes aina, myös silloin, kun nukuttuja tunteja on kertynyt tarpeeksi.


”En oikein koskaan tunne itseäni virkeäksi heti herättyäni. Siksi en myöskään sovi tapaamisia aamupäiväksi. Kun sitten pääsen liikkeelle, olen täynnä energiaa myöhäiseen iltaan saakka.”


Inan mielestä yhteiskuntamme korostaa ärsyttävän paljon aamuvirkkujen tuottavuutta. ”Ikään kuin he olisivat parempia ihmisiä. Ihmisellä on kuitenkin sama määrä tunteja päivässä, minulla ne vain sijoittuvat myöhemmäksi kuin aamutyypeillä!”


Hän kertoo kipuilleensa pitkään oman ja muun maailman rytmien erilaisuutta, kunnes päätti elää oman rytminsä mukaan. Se on parantanut elämänlaatua.


Jos iltaisin on vaikeaa nukahtaa, Ina kuuntelee podcastia silmät kiinni.


”Ja joskus sanon itselleni, että rauhoituppa nyt ja mene unten maille. Oikeasti haluan kyllä nukkua, sillä rakastan unimaailmaa! Se on rikas ja merkityksellinen osa elämääni, sillä näen vahvoja ja mieleenpainuvia unia joka yö”, Ina sanoo.”Peitto halaa minua”


Inan ja kumppanin nukkumisen olosuhteet paranivat kertaheitolla, kun kotiin saapuivat uudet Unikulman patjat. Sängyn runkoa ei haluttu vaihtaa, koska laatikkosängyssä on tuiki tarpeellista säilytystilaa.


Mutta entinen, vain 120-senttinen patja sai lähteä, ja nyt sängyn koko pinta-ala (160 X 200 cm) on nukkujien käytössä.


”Nukuimme varmaan kymmenen vuotta tällä liian kapealla patjalla. Meillä on erilaiset vuorokausirytmit, joten kyllä siitä seurasi ongelmia. Nyt emme enää herättele toisiamme, kun meillä on ruhtinaalliset 40 senttiä lisää tilaa – se tuntuu metreiltä! Kummallakin on omat kustomoidut patjat ja yhteinen leveä petauspatja”, Ina kertoo.


Samalla vaihtuivat tyynyt ja peitot. Unikulman ergonominen tyyny on muuttanut Inan koko nukkumisasennon.


”Nukuin aiemmin vatsallani, ja siitä seurasi niskakipuja. Nyt uusi tyyny pitää minut kylkiasennossa, mikä on huomattavasti parempi vaihtoehto.”


Myös SteadyBody-peitto saa Inan huokailemaan tyytyväisyydestä.


”Yllätyin, miten iso merkitys peitolla voi olla. Tuntuu, että peitto halaa minua, ja siihen on ihanaa kääriytyä. Ei ole koskaan kuuma tai kylmä vaan just sopiva.”


Vaikka nukkumaanmeno on ollut Inalle hankalaa, uusi sänky tuntuu houkuttelevalta. Unimaailma kutsuu! Hän yllättyi positiivisesti, miten paljon sängyllä ja unen laadulla on ollut vaikutusta omaan psyykeen ja käytökseen.


"Ensimmäisenä aamuna luulin herääväni jostain luksushotellista. Ja sitten tajusin, että me saadaan nukkua tässä joka yö!”

 

 

 

863 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page