Kun tähtäimessä on olla seuraava suomalainen F1-luokan maailmanmestari, on elämän kaikki osa-alueet optimoitava. Ferrarin junioriakatemiassa Tuukka Taposen treenaamista räätälöivät parhaat asiantuntijat, ja päiväohjelma on tiukka. ”Palautuminen on tosi tärkeää. Jos ei nuku tarpeeksi, sen huomaa kyllä olostaan”, Tuukka Taponen sanoo.
”Yhtenä päivänä isä osti karting-auton”, Tuukka Taponen kertoo. Lohjalta kotoisin oleva, vasta 17-vuotias autourheilija on jo päässyt pitkälle: hän teki historiaa voittaessaan ensimmäisenä suomalaisena kartingin MM-kultaa vuonna 2021. Tällä kaudella Taponen kilpailee Lähi-Idän ja Euroopan Formula Regional -sarjoissa, ja kevät onkin alkanut lupaavasti. Jokaisessa 15 kilpailussa pisteille päässyt Taponen voitti Lähi-itä-sarjan ylivoimaisesti.
Tavoitteena on nousta askel kerrallaan kohti F1-luokkaa ja edetä siinä maailman parhaaksi.
”Kaikki tähtää kehitykseen. Fysiikka- ja mentaalipuolen harjoittelu on tarkasti suunniteltu. Päivään ei paljon luppoaikaa mahdu, sillä jos ei ole testejä tai kisoja, treenaan valmentajien ohjeiden mukaan”, Italian Maranellossa asuva Taponen kertoo.
Unikulman patja pelasti yöunet
Reilun puoli vuotta Tuukka Taponen on nukkunut Maranellon-kodissaan Unikulman patjalla, joka on räätälöity hänen kehoaan varten. Astro-tyyny ja SteadyBody-lakanat viimeistelevät nukkumisergonomian.
”Huomasin kyllä eron entiseen, kun sain uuden patjan. Nyt olen aamulla selvästi levänneempi, eli palautuminen on ollut parempaa. Ja SteadyBody-lakanat auttavat siinä, ettei nukkuessa ole koskaan liian kuuma”, Taponen kertoo.
Hän asuu omakotitalossa kahden muun junioriakatemiaan kuuluvan kuljettajan kanssa.
”On aina kiva tulla tänne Maranellon-kotiin, sillä reissussa tulee aina nukuttua vähän huonommin. Aikataulut saattavat venyä, ja hotellin sänky ei ole koskaan yhtä hyvä kuin oma.”
Hän pitää huolta vuorokausirytmistään, sillä tiukka päiväohjelma vaatii säännöllistä syömistä ja nukkumista.
”Joskus kisojen tai testien jälkeen kehossa on niin paljon adrenaliinia, että nukahtaminen venyy. Jo parin huonommin nukuttua yötä tuntuu olossa. Se vaatii päättäväisyyttä, että ei anna rytmin lipsua.”
コメント