top of page
Writer's pictureJaksa paremmin

Ihon luomia kannattaa seurata

Jaksa paremmin -ohjelmassa vieraillut ihotautilääkäri Laura Bouchard kehottaa seurailemaan ihon luomia maalaisjärjellä. "Jos jokin luomi kovasti muuttuu ja on erilainen kuin kaikki muut, kannattaa herkästi näyttää sitä lääkärille”, Bouchard sanoo.

 


Jokaisella on ihollaan luomia. Millaisia ja miten paljon, riippuu pitkälti perimästä. Luomet ovat ihon hyvänlaatuisia kasvaimia, jotka tuottavat pigmenttiä. Osa niistä voi muuttua pahanlaatuisiksi, ja siksi luomia kannattaa seurata.


”Luomia on monen tyyppisiä, ja niiden ulkonäkö vaihtelee paljon. Yleisohje on, että luomi joka kasvaa tai muuttuu, kannattaa tarkistaa. Jos luomi haavautuu eikä parane tai jatkaa kasvamistaan, se voi olla pahanlaatuinen”, Aavalla ihotautien erikoislääkärinä työskentelevä Laura Bouchard sanoo.


Rasvaluomet ovat hyvänlaatuisia luomia, joita voi kuitenkin tulla lisää etenkin vanhemmalla iällä. Niitä voi ilmaantua kasvoihin, päänahkaan, korvalehtiin ja ylävartaloon.

”Rasvaluomet ovat karheita, joskus kutisevia, ihonvärisiä tai tummia kohoumia iholla. Ikääntyneillä niitä on usein paljonkin, mutta ne eivät ole vaarallisia.”


Ota kuvia koko vartalosta

Paras tapa seurata omia luomia on ottaa valokuvia ihostaan.


”Ylä- ja alakroppa, edestä, takaa ja molemmilta sivuilta. Kun tällaiset kuvat on olemassa, niihin on helppo verrata, jos löytää uuden luomen. Yleensä otan vastaanotolla kuvat potilaan omalla puhelimella”, Laura Bouchard vinkkaa.


Kuvista näkee myös katseelta katveeseen jäävät alueet, kuten selän sekä olkavarsien ja reisien takaosat.


Luomia voi tulla mihin tahansa. Myös vaikkapa jalkapohjiin ja päänahkaan.

”Kampaajat ja parturit onneksi kyllä yleensä huomaavat, jos hiuspohjaan ilmestyy jotain uutta.”


Suojaudu auringolta

Perimälle emme voi mitään, mutta yhden asia jokainen voi tehdä: suojautua auringolta mahdollisimman hyvin. UV-säteily on perimän jälkeen suurin tekijä luomien synnyssä ja etenkin pahanlaatuisten kasvaimien taustalla.


”Lippis päähän! Ulkoilu on tärkeää, eikä sitä pidä jättää väliin auringon pelossa, mutta suojautua pitää. Erityisesti kannattaa välttää keskipäivän aurinkoa”, Laura Bouchard sanoo.


Auringolta pitää suojautua muulloinkin kuin rannalla. Se porottaa taivaalta myös silloin, kun tekee ulkotöitä tai urheilee.

 

 

 

64 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Kommentare


bottom of page