top of page
  • Leeni

Gluteeni ei ole kirosana

Päivitetty: 8. elok. 2020

Gluteenia ovat pitkään vältelleet monet muutkin kuin keliaakikot, ja osalla se on johtanut yksipuolisiin, jopa vaarallisiin dieetteihin. Mitä siitä nyt pitäisi ajatella? Lue asiantuntijan tuoreet neuvot!Keliaakikolle gluteeniton ruokavalio on välttämättömyys, mutta muilla sen noudattaminen voi liittyä laihtumisen tai terveellisen ruokavalion tavoitteluun. Muotidieetti on aiheuttanut monille ongelmia.

– Suoliston mikrobiomi kärsii helposti, jos ruokavaliosta vain karsii vehnän, kauran, ohran ja rukiin. Samalla jää saamatta tärkeitä ravintoaineita ja kuitua, ravitsemusterapeutti Leena Putkonen sanoo.

Gluteeniton ruokavalio on mahdollista koostaa terveelliseksi ja monipuoliseksi, mutta siinä tarvitaan asiantuntijan ohjeita – omin päin sitä ei kannata ryhtyä noudattamaan.

– Keliakiadiagnoosin saanut asiakas ohjataan ravitsemusterapeutin vastaanotolle, jossa kahdella tapaamiskerralla käydään läpi ruokavalion tärkeimmät kulmakivet. Tietoa on toki tarjolla valtavasti, mutta osa siitä on täyttä humpuukia, ja asiallisen tiedonkin tulvasta on vaikeaa löytää olennaiset ja itselle tärkeät asiat, Leena Putkonen sanoo.

Kun täysjyväviljan osuus ruokavaliosta vähenee radikaalisti, monien välttämättömien kivennäisaineiden ja kuidun saanti vaarantuu. Tämä puolestaan lisää sydän- ja verisuonitautien riskejä. Myös suoliston mikrobisto kärsii – paitsi keliaakikolla, jonka puolestaan pitää välttää näitä viljoja terveyssyistä.

Moni hakee gluteenittomasta ruokavaliosta apua ärtyneen suolen aiheuttamiin vatsavaivoihin kuten kaasunmuodostukseen, vatsakipuihin ja ripuliin tai ummetukseen. Ravitsemusterapeutilla on tähän vankka suositus:

– Ärtyvän suolen oireyhtymä on ihan oma toiminnallinen vatsavaivansa. Vaivat johtuvat hiilihydraateista, eivät valkuaisaineista, kuten keliaakikoilla. Joillakin viljojen välttely helpottaa oireita, mutta se ei yksin riitä eikä ole terveellistä. Liian ankaralla dieetillä voi sotkea koko elämänsä, mutta vatsavaivat pysyvät tai palaavat ennen pitkää, Leena Putkonen muistuttaa.

Hän neuvoo vatsavaivoista kärsiviä hakeutumaan asiantuntijan luo, jolloin ruokavalion kokonaisuus voidaan miettiä yksilöllisesti ja kattavasti. Uusi tutkimus tuo yhä enemmän tietoa täsmäravitsemuksesta, jossa otetaan huomioon myös yksilölliset ominaisuudet kuten hiilihydraattien imeytyminen eri vuorokaudenaikoina.

72 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page