top of page
JaksaParemmin_Color_teksti_edited.png
Valoa ja pimeää aivojen parhaaksiValoa ja pimeää aivojen parhaaksi
00:00 / 01:04

Valoa ja pimeää aivojen parhaaksi

Sinä, minä ja banaanikärpäset. Mitä meillä on yhteistä? Esimerkiksi se, että meillä kaikilla on vuorokausirytmi: vuorokauden eri aikoina lepo ja aktiivisuus vaihtelevat. Banaanikärpäset lepäävät siinä missä ihmisetkin, ja esimerkiksi sinisen valon on havaittu vaikuttavan myös kärpäsiin.


Kaikki maapallon eliöt sopeutuvat siihen rytmiin, joka syntyy maapallon pyörimisestä oman akselinsa ympäri. Tämä sirkadiaaninen eli vuorokausirytmi on noin 24 tuntia. ”Noin” siksi, että ihan minuutilleen se ei ole kaikilla samanlainen.


Valo tahdistaa ihmisen vuorokausirytmiä, kun valo välittyy silmän verkkokalvoilta aivoihin. Valon määrä puolestaan säätelee pimeähormonin eli melatoniinin tuotantoa aivojen käpylisäkkeessä. Kun valo lisääntyy, melatoniinin eritys vähenee. Liiallinen valo heikentää siten unen olosuhteita.


Kun valo vaihtuu pimeyteen, melatoniinin tuotanto voimistuu jälleen. Tämä on yksi uneliaisuuteen vaikuttava tekijä. Lue lisää Apua melatoniinista? -jutusta.


Valon ja pimeyden vaihtelu suosii sellaista rytmiä, että päivällä valvotaan ja yöllä nukutaan. Siksi esimerkiksi vuorotyöntekijöiden on paljon hankalampaa löytää hyvä unirytmi. Siitäkin puhutaan lisää myöhemmin.


Valo haittaa kesällä


Meillä täällä pohjoisessa valon ja pimeyden vaihtelu on suurta eri vuodenaikoina, ja se tuo omat haasteensa nukkumiselle. Välillä valoa on ihan liikaa ja välillä taas liian vähän.


Kun kesää kohti mentäessä valon määrä lisääntyy,  valoisaa on sekä varhain aamulla että myöhään illalla. Herkkäuniset ja etenkin ikääntyvät kärsivät tästä: on vaikeaa nukahtaa valoisaan kesäiltaan, ja toisaalta verhojen raosta pilkistävä aamuaurinko herättää aamuyöstä, kun muutenkin heräämme herkästi.


Suomalaiset menevät tutkimusten mukaan valoisaan aikaan nukkumaan myöhemmin ja heräävät aikaisemmin. Silti unentarve ei vähene, eli olemme lyhyen unen seurauksena väsyneempiä. Kesäyö tuntuu ihanalta, mutta nukkumiselle pitäisi silti varata aikaa. Valitettavasti liikenneonnettomuuksia sattuu väsymyksen takia eniten kesällä. On arvioitu, että rattiin nukahtaminen aiheuttaisi jopa kolmanneksen kuolonkolareista.


Valo kertoo aivoille, että nyt on päivä, nyt valvotaan. Yötön yö voi laittaa vuorokausirytmin täysin sekaisin, jos ei pidä uni-valve-rutiineistaan kiinni. Kannattaa siis noudattaa omaa rytmiään mahdollisimman tarkasti vuodenajasta riippumatta, vaikka kesäyö houkutteleekin helposti valvomaan.


Pimennysverhot ovat jokaisen herkkäunisen kodissa ehdoton varustus! Lue lisää otsikolla Vallankumous makuuhuoneessa.


Pimeä vuodenaika sekoittaa pakkaa


Voisi kuvitella, että pimeänä aikana nukumme erityisen hyvin, mutta ihan niin yksinkertaista se ei ole. Tarvitsemme päivänvaloa vireystilan säätelyyn, ja pimeänä aikana se on hankalaa.


Jos ei saa päivällä tarpeeksi luonnonvaloa (kuten emme useinkaan talvella saa), elimistön rytmi voi viivästyä, jolloin on hankalampaa nukahtaa illalla normaaliin aikaan. Valonpuute voi aiheuttaa myös kaamosmasennusta.


Valoa pitäisi saada erityisesti aamulla, heti herättyä. Tämä pitää kehon rytmit kohdallaan, jolloin vireystila on päivällä korkeimmillaan ja laskee iltaa kohti. Näin uni tulee ajallaan ja nukkuminen on palauttavaa ja hyvää.


Päivänvaloa saa myös talvella parhaiten, jos pystyy ulkoilemaan aamulla tai aamupäivällä. Pimeimpään aikaan voi olla hyötyä myös kirkasvalolampuista, jotka ohjeen mukaan käytettyinä auttavat saamaan tarvittavan valoaltistuksen.


Pidä huolta aivoistasi!


Vaikka emme voi muuttaa Suomen sijaintia maapallolla, voimme yrittää valon vaihtelusta huolimatta pitää huolta uni-valverytmistämme. Yritä siis pitää kiinni omasta rytmistäsi, vaikka valo houkuttelee kesällä venyttämään iltaa, ja pimeys saa talviaamuisin pitkittämään heräämistä. Se on paras keino huolehtia hyvän unen edellytyksistä - ja siten parasta huolenpitoa aivoille!


Myös kellojen siirtely sekoittaa herkkäunisten rytmejä. Vaikka kesä- ja talviajan välillä siirtymisen piti jo loppua, on lakimuutos jäänyt jumiin EU:n virkakoneistoon. Toivottavasti se etenisi pian – se olisi palvelus kaikkien unelle.

Anchor 1
etusivun-logo-2.png

Uusin julkaisu on aina ylimpänä.  Jos olet vasta liittynyt mukaan,  järjestä vanhin ensin!

Vanhin ensin!
Uusin ensin!

VIIKKO

5

Image-empty-state.png

Kymmenen minuutin meditaatio

VIIKKO

5

Image-empty-state.png

Tornado makuuhuoneessa

VIIKKO

5

Image-empty-state.png

Apua melatoniinista?

VIIKKO

5

Image-empty-state.png

Valoa ja pimeää aivojen parhaaksi

Tilaa uutiskirje ja saat hyvän olon vinkit ensimmäisenä.

Kiitos tilauksesta!

Yhteistyössä:

unikulma.png
bottom of page