top of page
JaksaParemmin_Color_teksti_edited.png
MelatoniiniMelatoniini
00:00 / 01:04

Melatoniini

Jokaisessa meissä asuu pieni melatoniinitehdas. Aivojemme käpylisäke alkaa tuottaa tätä pimeä- tai nukkumishormoniksi kutsuttua ainetta joka ilta, kun alkaa hämärtää. Melatoniinin eritys jatkuu unen aikana, kunnes se loppuu aamuyöstä valon lisääntyessä.


Melatoniini laskee kehon lämpötilaa ja helpottaa siten nukahtamista. Niin tekee myös purkista otettu melatoniini, joka luokitellaan mietona valmisteena (korkeintaan 1,9 mg) ravintolisäksi ja vahvempana (yli 2 mg) lääkkeeksi.


Suomalaiset käyttävät melatoniinilisiä ahkerasti. Tuhansia purkkeja ”unihormonia” lähtee asiakkaan mukaan joka päivä niin päivittäistavarakaupasta kuin apteekista. Myynti on kasvanut pitkään, ja samaan aikaan perinteisten unilääkkeiden käyttö on vähentynyt.


Entä onko melatoniinista apua unen saantiin?


Vaikutukset yksilöllisiä


Melatoniinin vaikutusta kuvaillaan ”lievästi väsyttäväksi”. Tutkimusnäyttö melatoniinin hyödystä unettomuuden hoidossa kuulostaa melko laimealta: tutkimusten mukaan se nopeuttaa nukahtamista keskimäärin vain 3–4 minuuttia, joskin joillakin vaikutus voi olla voimakkaampi. Yksilölliset erot ovat siis suuria, ja osa ihmisistä saa melatoniiniinista ihan kunnolla apua nukahtamiseen.


Melatoniinin tuotanto vähenee iän myötä. Yli 55-vuotiaiden käytössä melatoniinilisästä onkin todettu hyötyä. Etenkin pitkävaikutteinen debot-tabletti voi auttaa pysymään unessa paremmin, jos taipumuksena on liiallinen heräily aamuyöstä. 


Myös nuorilla, joiden ongelmana on viivästynyt unirytmi, on käytetty melatoniinia unirytmin siirtämisessä varhaisemmaksi. Pisimpään melatoniina on käytetty on jet lagista eli aikaerorasituksesta toipumiseen.


Melatoniinin pitkäaikaisesta käytöstä tehdään varmasti vielä lisää tutkimusta, mutta mitään hälyttäviä sivuvaikutuksia ei ole ilmennyt. Melatoniiniin ei synny riippuvuutta.


Melatoniinia ei suositella raskaana oleville eikä imettäville naisille. Sitä ei suositella käytettäväksi myöskään alkoholin, mielialalääke fluvoksamiinin tai verenohennuslääke varfariinin kanssa. Lue tarkasti käyttöohje, jos käytät melatoniinia.


Oikea ajoitus on tärkeää


Melatoniinia neuvotaan ottamaan säännöllisesti iltaisin aina samaan kellonaikaan: lyhytvaikutteinen kello 18–23 (riippuen omasta nukkumisaikataulusta) ja pitkävaikutteinen kello 20–22. Melatoniini otetaan siis jo reilusti ennen nukkumaanmenoa, sillä sen tarkoitus ei ole vaivuttaa saman tien uneen vaan tehostaa kehon omaa unihormonin tuotantoa.


Oikean ajoituksen voi laskea unen keskikohdan avula. Jos menet nukkumaan kelllo 23 ja heräät kello 7, unen keskikohta ajoittuu kello 3:een. Oikea ajankohta ottaa melatoniinia on kuusi tuntia sitä ennen eli kello 21. Melatoniinia kannattaa ottaa säännöllisesti ja aina tähän samaan aikaan. 


Melatoniinia ei pidä ottaa muiden uneen vaikuttavien lääkkeiden kanssa. Sitä ei myöskään saa ottaa enää puolenyön jälkeen, koska silloin se vain sotkee kehon omia rytmejä ja siirtää nukahtamista eteenpäin, mikä ei tietenkään ole tavoite.

Anchor 1
etusivun-logo-2.png

Uusin julkaisu on aina ylimpänä.  Jos olet vasta liittynyt mukaan,  järjestä vanhin ensin!

Vanhin ensin!
Uusin ensin!

VIIKKO

5

Image-empty-state.png

Kymmenen minuutin meditaatio

VIIKKO

5

Image-empty-state.png

Kesä- ja talviaika

VIIKKO

5

Image-empty-state.png

Makuuhuone

VIIKKO

5

Image-empty-state.png

Melatoniini

VIIKKO

5

Image-empty-state.png

Valon vaikutus uneen

Tilaa uutiskirje ja saat hyvän olon vinkit ensimmäisenä.

Kiitos tilauksesta!

Yhteistyössä:

unikulma.png
bottom of page