top of page
JaksaParemmin_Color_teksti_edited.png
Tornado makuuhuoneessaTornado makuuhuoneessa
00:00 / 01:04

Tornado makuuhuoneessa

Haluatko ilmaisen vinkin, jonka avulla kohennat makuuhuoneesi tasoa ja siten parannat nukkumistasi?

Siivoa se! Varmaan teetkin sen säännöllisesti, mutta siivoa nyt vielä huolellisemmin kuin tavallisesti. Imuroi sänky, pese kaikki vuodevaatteet ja häädä joka ikinen villakoira sängyn alta.


Siivoa huoneesta myös vaate-, lehti- ja kirjakasat – tai mitä ikinä ylimääräistä sinne onkaan kertynyt. Vie myös elektroniikkalaitteiden laturit muualle, ja ala ladata kännykkääsi vaikka keittiössä.


Kun rauhoitat makuuhuoneen päivän touhuista ja turhasta roinasta, myös mielesi on helpompi päästää irti ja rauhoittua nukkumaan.


Raikas, puhdas ja turhasta tavarasta siivottu makuuhuone on hyvän unen paras paikka.


Likainen tyyny on terveysriski


Lakanat tulisi vaihtaa 1–2 viikon välein, ja tyynyliina tätä useammin.


Tyyny kerää itseensä likaa, hikeä ja jopa hometta, ja siksi se tulee pestä noin kolmen kuukauden välein, jos sen materiaali sallii vesipesun. Vaahtomuoviset ja lämpöön reagoivat tyynyt imuroidaan huolellisesti, ja niistä pestään vain päällinen.


Kannattaa merkitä pesulappuun tyynyn ostopäivä, sillä uuden tyynyn hankinta on ajankohtaista parin vuoden välein.


Likaisesta tyynystä voi seurata iho-ongelmia ja nenän tukkoisuutta. Jos et pysty hengittämään öisin vapaasti, seurauksena on katkonaista unta ja päiväväsymystä.


Pese peitto vähintään kerran vuodessa


Myös peittoa täytyy muistaa huoltaa ohjeiden mukaan. Peiton käyttöikä on 3–5 vuotta, kunhan muistaa käyttää pussilakanaa peiton suojana ja pesee peiton riittävän usein.


Pese tai pesetä peitto vähintään kerran vuodessa. Yleensä peitot pestään 60:ssä asteessa hienopesuohjelmalla ja lingotaan kevyesti. Peitto tulisi kuivata ilmavassa paikassa tai kevyesti kuivausrummussa. Varmista että peitto on pesun jälkeen täysin kuiva, ennen kuin otat sen käyttöön.


Laadukas ja hyvin hoidettu petauspatja pidentää koko sänkysi käyttöikää. Petauspatjansuoja puolestaan suojaa petauspatjaa ja helpottaa hygieniasta huolehtimista. Petauspatjansuoja on helppo pestä lakananvaihdon yhteydessä, jolloin petauspatjan päällisille riittää konepesu puolen vuoden välein.


Päiväpeitto viimeistelee sängyn visuaalisen ilmeen, mutta päiväpeitolla on myös tärkeämpi tehtävä. Päiväpeitto suojaa sänkyä ja vuodevaatteita lialta, pölyltä ja eläinten karvoilta. On tärkeää huolehtia myös päiväpeiton sekä mahdollisten koristetyynyjen tai torkkupeittojen puhtaudesta ohjeiden mukaan.


Onko ilmanvaihto kunnossa?


Raikas ilma on unen kannalta tärkeää. Toimiiko ilmanvaihto makuuhuoneessasi kunnolla? Puhdista ainakin korvausilmaventtiilit säännöllisesti. Jos ilmanvaihdossa on ongelmia, kannattaa pyytää neuvoja ammattilaiselta. Tunkkainen ilma aiheuttaa monenlaisia terveysongelmia ja heikentää unen laatua.


Älä petaa vuodetta heti herättyäsi, vaan anna sänkysi tuulettua ja kuivua kunnolla ennen sängyn sijaamista. Näin yön aikana muodostunut kosteus pääsee haihtumaan. Kun vielä tuuletat huoneen illalla ennen nukkumaan käymistä, makuuhuone on valmiina hyviä unia varten.


Pimennysverhot: hyvä investointi


Tarvitsemme pimeyttä, jotta aivojen melatoniinituotanto käynnistyisi ja jotta nukkuminen olisi mahdollista. Valoisat kesäyöt ovat siksi haastavia (lue lisää otsikolla Valoa ja pimeää aivojen parhaaksi).


Siksi pimennysverhot ovat sängyn lisäksi makuuhuoneen tärkein hankinta. Vaikka et välttämättä huomaa sitä, valo häiritsee untasi.


Pimentäviä kankaita on saatavilla sekä valmiina verhoina että metritavarana. Suosittelen lämpimästi, että tänä keväänä pimennät makuuhuoneesi kunnolla. Viileässä, pimeässä ja hiljaisessa huoneessa uni on suloista.

Anchor 1
etusivun-logo-2.png

Uusin julkaisu on aina ylimpänä.  Jos olet vasta liittynyt mukaan,  järjestä vanhin ensin!

Vanhin ensin!
Uusin ensin!

VIIKKO

5

Image-empty-state.png

Kymmenen minuutin meditaatio

VIIKKO

5

Image-empty-state.png

Tornado makuuhuoneessa

VIIKKO

5

Image-empty-state.png

Apua melatoniinista?

VIIKKO

5

Image-empty-state.png

Valoa ja pimeää aivojen parhaaksi

Tilaa uutiskirje ja saat hyvän olon vinkit ensimmäisenä.

Kiitos tilauksesta!

Yhteistyössä:

unikulma.png
bottom of page