top of page
JaksaParemmin_Color_teksti_edited.png
Työpäivä pakettiinTyöpäivä pakettiin
00:00 / 01:04

Työpäivä pakettiin

Työ kulkee usein mukana kaikkialle, eikä ole välttämättä helppoa erottaa työtä ja vapaa-aikaa toisistaan. Ja vaikka ei tekisikään varsinaisia töitä työajan ulkopuolella, työhön liittyviä ajatuksia ei ole helppo karistaa mielestään. Opettele laittamaan päivä pakettiin ennen kuin käyt nukkumaan.


Yhä useampi tekee ajatustyötä, jota ei pysty jättämään työpaikalle. Keskeneräiset projektit ja omaan työhön kohdistuvat vaatimukset voivat vaivata mieltä ankarasti. Työ tavallaan tunkee väkisinkin kotiin ja aikaan, joka kuuluisi palautumiselle ja yksityiselämälle.


Miten mieltä vaivaavista työajatuksista voi opetella pääsemään eroon?


Työpaikalla: listat ja kalenteri avuksi


Yritä varata muutama minuutti ennen töistä lähtöä siihen, että ikään kuin panet kuluneen päivän pakettiin ja odottamaan seuraavaa päivää.


Mieti, mitä sait päivän mittaan valmiiksi. Ne voivat olla pieniä osa-tavoitteita isosta kokonaisuudesta tai itse tekemiäsi osioita ryhmän isommasta projektista. Työ ei lopu koskaan, mutta aina jotain tulee valmiiksikin!


Moni harrastaa listoja, joiden avulla voi hahmottaa tehtäviensä kulkua. On palkitsevaa, kun voi vetää listasta yli edes yhden tai muutaman valmiiksi saadun työtehtävän.


Listaa myös keskeneräiset asiat seuraavaa päivää tai viikkoa varten. Varaa aikaa kalenterista keskeneräisten töiden tekemiseen.


Pitkä vastaamattomien sähköpostien lista on iso stressitekijä. Pura viestit ja pyri vastaamaan jokaiseen jotain. Jos viesteissä on asioita, jotka vaativat sinulta toimia, varaa niillekin aikaa kalenterista. Eniten mieltä vaivaavat vaatimukset, joille et pysty tekemään mitään. Älä anna sähköpostien tulla sellaisiksi!


Pohdi päivä läpi


Nukkumisen kannalta on välttämätöntä laskea kierroksia ennen nukkumaanmenoa. Tiedät itse parhaiten, mikä sinua rauhoittaa ja rentouttaa. Anna siis sille aikaa.


Jos teet töitä vielä kotonakin, rauhoita ainakin loppuilta yksityiselämälle. Sulje sähköposti viimeistään pari tuntia ennen nukkumaanmenoa. Mitä ikinä sinne tuleekin, et voi juuri nyt tehdä asioille mitään.


Päivän tapahtumien skannaus tai selaus helpottaa jättämään ne taakse. Rauhoitu hetkeksi, hengitä syvään muutaman kerran, ja sulje silmäsi – tämä onnistuu ainakin julkisissa kulkuvälineissä tai vaikka kotisohvalla. Käy kulunut päivä läpi eräänlaisella pikakelauksella: aloita aamusta ja etene tapahtuma kerrallaan iltaan saakka. Älä juutu mihinkään yksittäiseen asiaan, käy vain läpi päivän vaiheet lyhyesti todeten. Käytä tähän vain muutama minuutti.


Tämä on eräänlainen ajattelupäiväkirja. Siitä ei jää jälkeä, mutta se auttaa hahmottamaan päivän kulun ja oman olotilasi. Tällainen harjoitus liitetään joskus osaksi tietoisuustaitoja kehittäviä mindulness-harjoitteita.


Hyväksi havaittu keino on myös se, että  kirjoittaa ajatukset paperille tai tietokoneelle. Kirjoittaminen voi olla joillekin vielä parempi tapa eritellä tuntojaan kuin pelkkä ajatusten skannaus.


Jos päivä oli todella stressaava ja siihen kuului vaikeita hetkiä, voit sanoa itsellesi: huh, selvisinpä tästäkin päivästä.


Havainnoi omia tuntemuksiasi ilman kritiikkiä. Saatat olla ärtynyt, huolissasi tai suuttunut. Voit myös huomata olevasi kiitollinen hyvistä hetkistä. Mitä ikinä tunnetkin, anna tunteiden ja ajatusten olla. Hyväksyvä asenne itseä kohtaan on paras tyyny tulevaa yötä varten.


Tee se jo tänään


  • Kokeile tänä iltana tuota ”päivän pikakelausta” joko mielessäsi tai paperille kirjaten. Miten ikinä sen teetkin, tee se hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Tämä ehkä lapselliselta kuulostava konsti toimii, jos keskityt siihen ja luovut päättäväisesti työasioiden murehtimisesta

  • Tee sen jälkeen jokin saamistasi rentoutusharjoituksista. Yritä irrottautua päivän puuhista, ajattele muita (mukavia) asioita. Suunnittele vaikka kesälomaa!

Anchor 1
etusivun-logo-2.png

Uusin julkaisu on aina ylimpänä.  Jos olet vasta liittynyt mukaan,  järjestä vanhin ensin!

Vanhin ensin!
Uusin ensin!

VIIKKO

6

Image-empty-state.png

Hellitä hetkeksi!

VIIKKO

6

Image-empty-state.png

Työpäivä pakettiin

VIIKKO

6

Image-empty-state.png

Ahdistaako sinuakin sunnuntai-iltana?

VIIKKO

6

Image-empty-state.png

Epäsäännöllinen työ haastaa unirutiineja

VIIKKO

6

Image-empty-state.png

Vuorotyö väsyttää

Tilaa uutiskirje ja saat hyvän olon vinkit ensimmäisenä.

Kiitos tilauksesta!

Yhteistyössä:

unikulma.png
bottom of page