top of page
JaksaParemmin_Color_teksti_edited.png
Kun ylivireys jää päälleKun ylivireys jää päälle
00:00 / 01:04

Kun ylivireys jää päälle

Jos nukkumisessa on ongelmia, syy piilee usein siinä, mitä valveilla ollessa tapahtuu. Monilla liian kiireinen päivä näkyy häiriöinä yöunessa. Et pysty nukahtamaan, jos sinua vaivaa jatkuva ylivireystila. Se voi olla seurausta kiireestä ja stressistä, mutta myös positiivisesta aktiivisuudesta: esimerkiksi voimakas innostuminen uudesta työstä tai ihmissuhteesta voi todellakin viedä yöunet. Tällaiset myönteiset mullistukset eivät kuitenkaan todennäköisesti aiheuta samanlaista unettomuuden kierrettä kuin negatiiviset stressitekijät.


Ihannetilanteessa olisimme päivällä energisiä ja nukkuisimme yön levollisesti. Mutta niinhän se ei aina mene, vaan päivä heijastuu yöhön monin tavoin ja usein myös näkyy unen häiriöinä. Siksi unen ongelmat ovat usein myös valveen ongelmia.


Kiire jää päälle


Jos päiväsi on hyvin kiireinen ja paahdat koko ajan menemään ilman taukoja, verenpaine koholla ja syke korkealla, saatat yöllä kärsiä elimistön ylivireystilasta. Kiire ja vauhti jäävät ikään kuin päälle, eikä kovilla kierroksilla oleva kehosi (mielestä puhumattakaan) osaakaan rentoutua, vaikka haluaisit sen tekevän niin.


Jos ensimmäinen rauhallinen hetki päivässä on vasta käydessäsi nukkumaan, ei ole ihme, jos päivän tapahtumat kieppuvat mielessä. Siksi tarvitset lepohetkiä myös päivän mittaan.


Tämä yksinkertaiselta kuulostava ohje saattaa unohtua, jos elät ruuhkavuosia tai olet velvollisuudentuntoinen tyyppi, joka aina asettaa muiden tarpeet ja vaatimukset etusijalle. Joskus omaa stressiä ei edes havaitse, varsinkin jos se on enemmän tai vähemmän krooninen tila. Oivalluksen voi antaa vaikkapa älylaite, joka mittaa sykevälivaihtelua (Lue lisää: Mitä sykevälivaihtelu kertoo?).


Muista tauot


Miten päivää sitten voisi rauhoittaa? Työt on tehtävä, lapset hoidettava ja monet muut velvollisuudet suoritettava. Siinä ei ole mitään vikaa, että päivä on aktiivinen ja touhukas, sillä sellainen päivän kuuluukin olla. Silti aktiivisuuden lomaan tarvitaan myös taukoja.


Vaikka työpäiväsi olisi täyteen ahdettu, täynnä stressiä ja kiirettä, yritä tavalla tai toisella luoda itsellesi myös taukoja. Kävele palavereiden välissä muutamat portaat ja keskity siihen mitä teet (siis kävelet), älä puhu puhelimeen tai selaa puhelinta. Hengitä.


Käväise ulkona tai ripusta pyykit


Jos pystyt, käväise päivän mittaan ulkona vaikka muutaman minuutin ajan. Tee havaintoja ympäristöstä, ole hetki tekemättä mitään.


Tauot työkavereiden kanssa ovat tärkeitä. Yhdessä nauraminen on yksi parhaista tavoista rentoutua. Jaksat paremmin tehdä töitäkin, jos välillä pidät taukoa. Etätöissä kannattaa välillä ripustaa pyykit tai kastella kukat – se on arjen zen-harjoittelua!


Bussimatka töistä kotiin voi olla stressaava tai rentouttava kokemus. Se on kuitenkin siirtymä työpäivästä kotiin, hetki, jolloin ei tarvitse tehdä mitään, joten tee siitäkin mahdollisimman rentouttava. Kuuntele musiikkia tai ole yksinkertaisesti kerrankin tekemättä yhtään mitään.


Löysää vähän vauhtia


Nämä neuvot ovat yksinkertaisia, ja saatat ajatella, ettei näillä asioilla ole mitään vaikutusta yöuneesi. Kuitenkin jatkuva kireys ja stressi kertyvät iltaan mennessä aikamoiseksi pakkopaidaksi, jota on vaikea karistaa yltään.


Jos nämä neuvot eivät sovi ollenkaan sinun tilanteeseesi, mieti itse, miten voisit rentouttaa päivääsi. Tärkeintä on, että pystyt ainakin hetkittäin löysäämään vauhtia.


Jos päiväsi on hyvin epäsäännöllinen esimerkiksi työtehtävien vaihtuvuuden vuoksi, yritä silti luoda siihen rutiineja, jotka säännöllistävät päivääsi. Esimerkiksi ruokailun rytmittäminen säännölliseksi auttaa kehoa pitämään yllä hyvää vireystasapainoa. Jos varsinaisen lounaan syöminen aina suunnilleen samaan aikaan ei onnistu, pidä huolta eväistä ja terveellisistä välipaloista.


Netistä löytyy monenlaisia luontoäänien kokoelmia. Jos sinulla on vain muutaman minuutin tauko jossain välissä etkä ehdi esimerkiksi ulos, kaiva puhelimestasi esiin linnunlaulua tai sateen ropinaa. Sekin voi olla pieni hetki rentoutumista, vain sinulle!


Isomman pohdiskelun paikka?


Joskus unettomuus on oire siitä, että elämässä ei ole tasapainoa. Et ehkä pysty ottamaan omia tarpeistasi huomioon, vaan syystä tai toisesta elämän osa-alueet eivät ole kohdillaan. Onko elämässä liikaa kiirettä ja stressiä? Pystytkö pitämään huolta omista tarpeistasi?


Aina päätös ei ole omissa käsissä, mutta pystytkö kuitenkin helpottamaan kiirettä jollain lailla? Karsimaan jotain sellaista, joka ei ole ihan välttämätöntä? Tai voisitko tinkiä joistakin vaatimuksista, jotka loppujen lopuksi eivät ole ehdottomia?


Joskus unettomuus on merkki siitä, että kannattaa pysähtyä pohtimaan. Jos yksin pohtiminen ei tunnu vievän mihinkään, olisiko esimerkiksi lyhytterapiasta apua? Asioiden pohtiminen ääneen selkeyttää ajatuksia ja antaa uutta perspektiiviä.

Anchor 1
etusivun-logo-2.png

Uusin julkaisu on aina ylimpänä.  Jos olet vasta liittynyt mukaan,  järjestä vanhin ensin!

Vanhin ensin!
Uusin ensin!

VIIKKO

6

Image-empty-state.png

Kun ylivireys jää päälle

VIIKKO

6

Image-empty-state.png

Työpäivä pakettiin

VIIKKO

6

Image-empty-state.png

Ahdistaako sunnuntai-iltana?

VIIKKO

6

Image-empty-state.png

Epäsäännölliset työajat

VIIKKO

6

Image-empty-state.png

Vuorotyön haasteet

Tilaa uutiskirje ja saat hyvän olon vinkit ensimmäisenä.

Kiitos tilauksesta!

Yhteistyössä:

unikulma.png
bottom of page