top of page
JaksaParemmin_Color_teksti_edited.png
Herkkä, huolehtivainen ja unetonHerkkä, huolehtivainen ja uneton
00:00 / 01:04

Herkkä, huolehtivainen ja uneton

Unihäiriö voi kehittyä kenelle tahansa. Kaikilla meillä on omat geenimme, kokemuksemme, elämäntilanteemme ja luonteemme. Jonkun unta häiritsee vaikkapa hengityksen ahtautuminen ja kuorsaus, toista taas piinaavat levottomat jalat, kolmatta levoton mieli. Viimeksi mainittu on yleisin: unettomuus on unihäiriöistä tavallisin. 


Kun unettomuudelle ei ole elimellistä syytä, puhutaan toiminnallisesta unettomuudesta. Usein uneen ja nukkumiseen liittyvät ajatukset pitävät yllä ahdistuksen kehää.


Tietynlaiset ihmiset ovat alttiimpia unettomuudelle. Tunnolliset, huolehtivaiset tyypit ovat herkempiä sille, että unettomuus kroonistuu. Myös herkkyys äänille, valolle ja muille ärsykkeille altistaa heräämisiin. Usein unettoman persoonassa yhdistyvät nämä molemmat: herkkyys ja tunnollisuus.


Tieto tästä ei muuta sinua paremmaksi nukkujaksi, mutta se voi auttaa hyväksymään tosiasiat. Siinä missä toinen on allerginen lepän siitepölylle, sinä voit olla herkästi stressiin reagoivaa lajia.


Nykyihminen on kymmenien tuhansien vuosien kehityksen tulos. Siksi kannattaa uhrata muutama ajatus evoluutiokehitykselle: vaikka unihäiriö tuntuukin nyt rasittavalta ominaisuudelta, sillä on oma selityksensä ja tehtävänsä.


Herkkäunisuus on ollut ihmislajin säilymisen kannalta olennaista: on ollut tärkeää havahtua hereille vaaran uhatessa.  Lue tästä lisää otsikolla Uni ja evoluutio.


Geenit ja lapsuus vaikuttavat


Perusluonteenpiirteet ovat osaksi perimän sanelemia, ja monet reagointitavat ovat muovautuneet pitkälti lapsuuden kokemusten perusteella. Jos olet huolehtivaista tyyppiä, sinulla voi olla suuri tarve vastata toisten odotuksiin. Olet ehkä vaativa itsellesi ja asetat toisten tarpeet etusijalle. Tällöin on vaara uupua kaikkien näiden vaatimusten alle.


Tunnollinen ihminen vaatii itseltään paljon myös työelämässä. Kun takana on huonosti nukuttu yö ja työpäivän aikana väsyttää, hän kokee, ettei täytä vaatimuksia tarpeeksi hyvin. Ja miten hän korjaa asian? Tekemällä entistä pidempää työpäivää!


Tällöin on vaarana vakava uupumuksen noidankehä. Jos tämä tilanne tuntuu juuri nyt tutulta, kannattaa hakea apua työterveyshuollosta tai terveyskeskuksesta.


Voisitko ajatella toisin?


Emme kykene muuttamaan itseämme kokonaan toisenlaiseksi, eikä siihen ole syytäkään. Silti omaa ajatteluaan voi haastaa ja kehittää – voi opetella suhtautumaan toisin.


Reagoimistaan omiin ajatuksiinsa ja tunteisiinsa voi muuttaa, ja muutos voi näkyä myönteisesti monissa asioissa, myös nukkumisessa. Siitä on pitkälti kysymys kognitiivisen käyttäytymisterapian menetelmissä, joilla myös unettomia hoidetaan.


Yksin asiaa pohtimalla on vaikeaa murtaa ahdistuksen ja unettomuuden kehää, sillä omia tottumuksiaan ja uskomuksiaan ei ole helppo muuttaa. Siksi moni meistä tarvitsee apua psykoterapian ja unenhoidon ammattilaisilta. Kognitiivisista menetelmistä ja käyttäytymisterapiasta on saatu hyviä kokemuksia unettomuuden hoidossa.


Huolet pois makuuhuoneesta


Huolten pohtiminen yöllä on tyypillistä unettomille. On monia keinoja rauhoittaa yötä nukkumiselle.


  • ·Yritä raivata myös valveillaoloaikaan rauhallisia hetkiä, jolloin ehdit käsitellä päivän mittaan ilmaantuneita huolia. Jos ne ovat työasioita, päätä miten ratkot niitä ja merkitse kalenteriin aikaa asioiden hoitamiseen. Jos asioita ei käsittele päivällä, ne putkahtavat mieleen yöllä ja saavat usein kohtuuttomat mittasuhteet.

  • Myös tunteet, joita et ole ehtinyt päivällä tarpeeksi pohtia, tulevat mieleen yöllä. Tähänkin voi auttaa se, että päivää hieman rauhoittaa ja ottaa aikaa itselleen, jos suinkin mahdollista. Jatkuva puuhastelu ja kiirehtiminen estävät asioiden käsittelyn päivällä, jolloin niitä joutuu märehtimään yöllä.

  • Laske kierroksia iltaa kohti. Älä tee töitä iltamyöhään.

  • Opettele käyttämään huolihetkeä asioiden selvittelyyn. Lue lisää: Mikä on huolihetki

  • Entä jos heräät yöllä ja huolet valtaavat mielen? Mitä silloin voi tehdä?

  • Mitä enemmän yrittää nukkua, sitä enemmän mieli kiinnittyy unen saamiseen. Yritä siirtää huomio muualle (tähän perustunee ikivanha lampaiden laskemisen keino).

  • Ajattele jotain muuta, jotain miellyttävää: keskity lempiharrastuksesi miettimiseen, ajattele kesälomaa, suunnittele puutarhaa, tanssi hidasta valssia unelmakumppanin kanssa…

  • Laske taaksepäin, aloita vaikka tuhannesta.

  • Laske hengityksiä. Kun ajatus harhautuu, palauta se lempeän päättäväisesti hengitysten laskemiseen. Kun pääset kymmeneen, aloita uudelleen ykkösestä.

  • Keksi itse jokin sinulle sopiva tapa, ihan oma juttusi.

  • Unettoman mieli on sellainen, että kesken jääneet asiat haluaisi hoitaa loppuun. Siksi voi käydä niin, että kaikesta yrittämisestä huolimatta keskeneräiset asiat nousevat yöllä mieleen. Voit silloin kokeilla ns. lapputekniikkaa: Jos et pysty suuntaamaan ajatuksia pois mieltä painavista huolista, kirjoita paperilapulle asiat, jotka haluat huomenna hoitaa. Se voi auttaa siirtämään ne pois mielestä. Laita lappu syrjään ja lue vähän aikaa kirjaa tai tee jotain muuta sellaista, joka suuntaa ajatukset muualle.

Anchor 1
etusivun-logo-2.png

Uusin julkaisu on aina ylimpänä.  Jos olet vasta liittynyt mukaan,  järjestä vanhin ensin!

Vanhin ensin!
Uusin ensin!

VIIKKO

8

Image-empty-state.png

Uni ja evoluutio

VIIKKO

8

Image-empty-state.png

Huonon yön jälkeen

VIIKKO

8

Image-empty-state.png

Mikä unta voi häiritä?

VIIKKO

8

Image-empty-state.png

Mikä on huolihetki?

VIIKKO

8

Image-empty-state.png

Herkkä, huolehtivainen ja uneton

Tilaa uutiskirje ja saat hyvän olon vinkit ensimmäisenä.

Kiitos tilauksesta!

Yhteistyössä:

unikulma.png
bottom of page