top of page
JaksaParemmin_Color_teksti_edited.png
Vaivaako sinua unistressi?Vaivaako sinua unistressi?
00:00 / 01:04

Vaivaako sinua unistressi?

Tällä viikolla puhumme paljon tunteista. Uneen liittyy monenlaisia tunteita ja kokemuksia, ja yksi niistä on unistressi.


Unesta puhutaan nykyään paljon – niinhän me teemme täällä Unioppaassakin! On hyvä, että unen merkitys on vihdoin oivallettu. Kukaan ei (kai?) enää tosissaan ehdota, että nukkumisesta voisi luopua, koska se on turhaa. Useimmat tietävät jo, että unella on suuri merkitys hyvinvoinnille ja terveydelle.


Samaan aikaan, kun unen parantamiseksi esitellään paljon hyvää tarkoittavia neuvoja, voidaan kuitenkin tehdä karhunpalvelus osalle ihmisistä. Nimittäin heille (meille), jotka yritämme kyllä nukkua, mutta emme aina pysty.


Se on itse asiassa paljon tavallisempaa kuin täydelliset yöunet joka ikinen yö. Sellaisia supernukkujia on harvassa; useimmat meistä nukkuvat välillä huonosti, joskus jopa erittäin huonosti. Siinä ei ole mitään kummallista, eikä siitä tietysti pitäisikään hermostua.


Stressi pitää yllä kierrettä


Mutta moni hermostuu. Unettomuuden aiheuttama stressi ja pelko voivat pahimmillaan pitää yllä huonon nukkumisen kierrettä. Siten se, että yrittää noudattaa ohjeita ja maksimoida unensa, voikin kääntyä hyvää yritystä vastaan.


Joskus kuulee unettomien puhuvan tavalla, joka kuulostaa unen suorittamiselta. Se ei ole tarkoitus: emme kuitenkaan elä nukkumista varten vaan nukumme elääksemme  mahdollisimman onnellisina ja terveinä.


Jos koko elämänsä valjastaa hyvän nukkumisen eteen, eli jos kieltäytyy kaikesta kivasta ja keskittyy vain nukkumisen stressaamiseen, ei todennäköisesti nuku hyvin. Silloinhan pienikin muutos ohjelmassa, pienikin ”rike” unirutiineissa, voi kaataa koko korttitalon. Jos elämä pitää lopettaa kello kuudelta, jää aika iso siivu elämästä syrjään.


Vaikka unen hyväksi kannattaa tehdä asioita – kuten pitää yllä suhteellisen säännöllistä rytmiä ja välttää alkoholia ja liiallista kahvinjuontia – on parempi kuitenkin säilyttää elämässään rentous ja mahdollisuus myös spontaaneihin iloihin. Älä siis kieltäydy kaikesta kivasta siksi, että pelkäät unesi puolesta. Itsensä syyttely on turhaa: nukut niin hyvin kuin pystyt, ja se riittää!

Anchor 1
etusivun-logo-2.png

Uusin julkaisu on aina ylimpänä.  Jos olet vasta liittynyt mukaan,  järjestä vanhin ensin!

Vanhin ensin!
Uusin ensin!

VIIKKO

9

Image-empty-state.png

Ikä muuttaa unta

VIIKKO

9

Image-empty-state.png

Unen ei tarvitse olla täydellistä

VIIKKO

9

Image-empty-state.png

Miten rauhoitan pelkokeskuksen?

VIIKKO

9

Image-empty-state.png

Unettoman yö on pitkä

VIIKKO

9

Image-empty-state.png

Vaivaako sinua unistressi?

Tilaa uutiskirje ja saat hyvän olon vinkit ensimmäisenä.

Kiitos tilauksesta!

Yhteistyössä:

unikulma.png
bottom of page