
Kolmas tehtävä: oman unen tarina
Unta säätelevät monenlaiset elimistön prosessit, jotka pitävät huolta siitä, että saamme hyvinvoinnille tärkeät unitunnit jokaisena vuorokautena. Uni on toisaalta myös herkkä mekanismi, joka voi häiriintyä monesta syystä. Jokaisella meistä on unessa sekä vahvuuksia että heikkouksia.
Joskus herkkäunisuus alkaa jo lapsena, jolloin se on seuralaisena kaikissa elämänvaiheissa. Useiammin uni kuitenkin häiriintyy aikuisena, yleensä jonkin elämänmuutoksen tai poikkeuksellisen kovan stressin seurauksena. Unihäiriöille altistavat myös esimerkiksi vuorotyö ja vuorokausirytmin häiriöt.
Tee näin
Pohtimalla yksilöllistä historiaasi voit saada vihjeitä siitä, mikä voisi olla univaikeuksiesi syynä.
Kirjoita paperille tai tietokoneelle oman unesi tarina.
Omien kokemustesi perusteella olet varmasti jo aika hyvin kartalla siitä, mistä omassa nukkumisessa on kyse.
Pohdi, millaista nukkumisesi on eri elämänvaiheissa ollut. Jos podet nyt jotain unihäiriötä tai et muuten ole tyytyväinen nukkumiseesi, mieti, milloin tämä piirre alkoi ja mikä siihen saattoi vaikuttaa.
Listaa itsellesi pulmia, joita nukkumiseesi liittyy. Listaa myös asioita, jotka mielestäsi edistävät nukkumistasi.
Mieti, mitkä tekijät elämässäsi ovat kenties juuri nyt levollisen unen esteitä. Omaa elämäntilannettasi voit hahmottaa vaikkapa kirjoittamalla paperille elämäsi tärkeimmät asiat. Mitkä ihmissuhteet ovat sinulle tärkeimpiä? Onko työelämä tyydyttävää?
Pohdi samaa kaikkien sinulle tärkeiden elämänalueiden kohdalla. Tällainen arvoanalyysi antaa usein tärkeitä oivalluksia siitä, mikä elämässä juuri nyt kaipaa pohdintaa.
Joskus unettomuus on yksi oire siitä, että jokin keskeinen alue elämässä kaipaa pohdintaa.
Vaikka olisitkin huolissasi nukkumisesta, älä murehdi liikaa. Olet nyt ottanut askeleen kohti parempaa unta. Nukkumaan voi oppia uudelleen ja Unioppaan myötä saat paljon uusia hyviä konsteja!
Uusin julkaisu on aina ylimpänä. Jos olet vasta liittynyt mukaan, järjestä vanhin ensin!