Onko unesi tehokasta?
Unta mitataan nykyään niin monin tavoin, että tehokkuudellakin voi olla monenlaisia määreitä. Esimerkiksi älykellot ja aktiivisuusrannekkeet laskevat unen laatua omilla algoritmeillaan. Yksinkertaisesta unipäiväkirjastakin voi kuitenkin päätellä monta tärkeää lukemaa.
Unen tehokkuudella tarkoitetaan sitä osuutta, jonka vuoteessaoloajastasi nukut. Eli jos menet sänkyyn kello 22, nukahdat kello 23, heräät kello 6 ja nouset kello 7, olet sängyssäoloajasta (9 tuntia) unessa 7 tuntia. Ja jos vielä kesken unien heräät ja valvot tunnin, jää varsinaiseksi uniajaksi 6 tuntia.
Unen tehokkuus ilmaistaan yleensä prosentteina. Yhdeksästä tunnista kuusi tuntia on 66,6 %. Yleensä tavoitteena pidetään, että uniaika olisi vähintään 85 % vuoteessa vietetystä ajasta.
Jos laskeskelet omia unituntejasi, et välttämättä pääse tällaisiin prosentteihin. Ei se mitään, nyt olet tiellä etsimässä parempaa unta!
Entä miksi tällä lukemalla on väliä? Sitä lasketaan joskus, kun pohditaan unihäiriöitä. Jos sängyssä viettää paljon aikaa valveilla, se voi lisätä nukkumiseen liittyviä ongelmia.
Jos menee sänkyyn paljon aikaisemmin kuin on valmis nukahtamaan, se ei yleensä edistä nukkumista, päinvastoin. Ja keskellä yötä sängyssä unettomana kieriskely on useimpien mielestä ahdistavaa.
Lue tästä lisää otsikolla Entä jos ei nukuta?
Uusin julkaisu on aina ylimpänä. Jos olet vasta liittynyt mukaan, järjestä vanhin ensin!