
Jos olet täyttänyt 40 ja uni yhtäkkiä katoaa, voi olla kyse estrogeenin puutteesta.
Esivaihdevuodet voivat alkaa jo nelikymppisenä. Vaihdevuosia ennakoivia oireita tulee usein jo 40–50-vuotiaana, vaikka varsinainen menopaussi eli kuukautisten loppuminen tapahtuukin keskimäärin 51-vuotiaana.
Estrogeenin tuotanto kuitenkin vähenee tasaisesti jo paljon ennen viimeisiä kuukautisia. Se voi aiheuttaa monenlaisia oireita kuten vuotojen epäsäännöllisyyttä, jaksamattomuutta ja mielialaoireita – sekä unihäiriöitä. Unihäiriöt ovat yleisiä vaihdevuosissa, ja ne voivat olla merkittävin ja myös ainoa oire. Kaikille ei siis tule vaihdevuosien tyypillisimmiksi miellettyjä oireita.
”Kun naiselle tulee selviä kuumia aaltoja ja hikoilua, apua osataan yleensä hakea gynekologilta. Mutta vaihdevuodet unohdetaan usein, kun ongelmana ovat unihäiriöt, mielialan alavireisyys tai työuupumus, vaikka nämäkin usein liittyvät vaihdevuosiin. Valitettavasti kaikki lääkäritkään eivät aina osaa epäillä näiden oireiden syyksi estrogeenin puutetta”, gynekologi Leena Väisälä sanoo.
Kun uni katoaa
Unihäiriö voi tarkoittaa vaikeuksia nukahtamisessa, katkonaista yöunta tai liian aikaista aamuheräämistä.
”Estrogeenin puutteesta johtuva unihäiriö näkyy yleensä siten, että on vaikea pysyä unessa. Tyypillistä on, että illalla kyllä nukahtaa, mutta sitten heräilee aamuyöstä ja on vaikeaa saada uudelleen unenpäästä kiinni. Heräilyyn voi liittyä hikipuuskia, yläkehon kuumuutta, sydämen tykytystä tai sitten wc:ssä juokseminen pitää hereillä. Mutta joskus on vain pelkkää heräilyä ilman muita selviä oireita”, Leena Väisälä kertoo.
Lyhyet ja katkonaiset yöt aiheuttavat univajetta, mikä puolestaan näkyy energiatasossa ja toimintakyvyssä. Pitkittyessään unihäiriö voi altistaa muun muassa masennukselle ja monille fyysisille sairauksille.
Jos uni katoaa yhtäkkiä 40–60-vuotiaana, kannattaa pohtia, voisiko kyse olla vaihdevuosioireilusta ja keskustella gynekologin kanssa. Estrogeenikorvaushoito auttaa myös unihäiriöihin, jos ne johtuvat vaihdevuosista. Jos estrogeenihoito ei sovi, gynekologin kanssa voi miettiä muita vaihtoehtoja.
Comments