Se miten hyvin nukkuu, näkyy ja tuntuu seuraavan päivän toiminnassa. Se on uusi tieto, että huono yö vaikuttaa aivoihin jopa pari viikkoa myöhemmin. Hyvä uutinen on, että myös fyysisellä aktiivisuudella on kauaskantoisia positiivisia vaikutuksia.
Lokakuussa julkaistiin mielenkiintoinen ja harvinaislaatuinen tutkimustulos. Koekaniinina oli tutkija eli Ana Triana itse. Aalto-yliopistossa tohtoriksi väitellyt kolumbialais-suomalainen tutkija mittasi 15 viikon ajan omia aivojaan ja teki tarkkaavaisuutta ja työmuistia mittaavia testejä. Tutkimuskohteena oli se, miten uni ja liikunta vaikuttavat aivojen toiminnallisuuteen lyhyellä ja pidemmällä aikavälillä.
Ana Triana muistuttaa, että koska tutkimuskohteena oli yksi ihminen, tuloksia ei voi sellaisenaan yleistää. Periaate on kuitenkin yhteinen: aivoihin vaikuttaa kaikki, ja aivot muovautuvat jatkuvasti.
Helsingin Sanomien haastattelussa Triana vertaa aivojen toimintaa joen virtaukseen. Aivoissa yhteydet virtaavat ikuisesti muuttuvina. Jokiuoma ohjaa vettä, mutta myös vesi muokkaa joen kulkua. Omalla toiminnalla on vaikutuksia siihen, miten aivojen yhteydet toimivat.
Yleensä aivojen toiminnallisuutta tutkitaan tutkimushenkilöillä, joiden aivoja mitataan kerran. Triana tutki omia aivojaan toistuvasti toiminnallisella magneettikuvauksella sekä lisäksi älypuhelimella, -kellolla ja -sormuksella. Hän seurasi psykomotorista tarkkaavaisuutta ja työmuistia.
Hän havaitsi, että jotkut seuraukset näkyivät lyhyellä aikavälillä, alle viikon aikana, osa taas vielä parin viikon päästä, ehkä jopa pidempään. Se miten hän nukkui yöllä, vaikutti aivojen toiminnallisiin yhteyksiin. Useamman yön aikana mitattu unen pituus, levottomuus, havahtumiset ja unen aikana liikkuminen näkyivät aivojen toiminnassa.
Unen laatu ja määrä vaikuttivat aivoihin sekä lyhyellä että pitemmällä aikavälillä. Mutta myös edellisen päivän fyysisellä aktiivisuudella oli vahva vaikutus työmuistiin. Fyysistä aktiivisuutta mitattiin askelmäärillä.
Mitä tästä voi oppia?
Että hyvistä rutiineista kuten unesta ja liikunnasta kannattaa huolehtia! Viime viikon nukkumisella tai yhtä hyvin tämän päivän kävelylenkillä on vaikutusta siihen, miten hyvin huomenna jaksaa tehdä töitä, opiskella tai muuten vain käyttää aivojaan.
Comments