Brittimediassa suitsutettiin viime viikolla suomalaisten nukkumiskykyjä. Kansainvälinen tutkimus nosti suomalaiset kansakuntien kärkeen, mitä tulee nukuttujen tuntien määrään.
Vain suomalaiset tekevät sen, mistä moni haaveilee: nukkuvat keskimäärin yli kahdeksan tuntia. Näin väitetään tutkimuksessa, jossa verrattiin nukkumistuloksia 11 maassa, mm. Britanniassa, USA:ssa, Ranskassa, Saksassa, Japanissa ja Koreassa. Korealaisten ja brittien tekemässä tutkimuksessa käytettiin dataa, jota kerättiin älykellojen avulla yli neljän vuoden ajan yli 30 000 osallistujalta.
Tutkimuksen taustalla on Nokian tutkimus- ja tuotekehitysosastoa Nokia Bell Labs, joka analysoi älykellojen keräämää tietoa vapaaehtoisten osallistujien nukkumisesta. Nukahtamis- ja heräämisajoista sekä nukutusta kokonaismäärästä saatiin kiinnostavaa vertailutietoa, joka julkistettiin elokuussa.
Vain suomalaiset ylittivät usein tavoitteena pidetyn kahdeksan tunnin yöunen rajan – tosin vain yhdellä minuutilla. Toiseksi parhaiten pärjänneet ranskalaiset nukkuivat vartin vähemmän. Niukasti kolmannelle sijalle yltäneet britit nukkuivat keskimäärin 7 tuntia 44 minuuttia. Yhdysvaltalaiset nukkuivat 7 h 34 minuuttia, mutta vähiten nukkuivat espanjalaiset (7h 28 min) ja japanilaiset (6h 51 min).
Tutkimusjoukko oli rajattu, koska osallistujina oli vain älykkellon käyttäjiä. Siten tutkimus ei anna kuvaa kaikkien suomalaisten nukkumistaidoista, vaan pikemminkin aktiivisten, todennäköisesti liikuntaa paljon harrastavien ihmisten nukkumisesta. Toki eri maiden tulokset ovat keskenään vertailukelpoisia, koska kaikkien osallistujien tiedot kerättiin samalla tavalla.
Viileät makuuhuoneet, omat peitot
Syitä tähän pohdittiin brittimediassa, jossa suitsutettiin suomalaisten elintapoja ja myös ymmärrystä unen tärkeydestä. Esimerkiksi The Telegraph nosti otsikkoonsa suomalaisten tavan nukkua viileässä makuuhuoneessa. Myös pariskuntien erilliset peitot arvioitiin yhdeksi mahdolliseksi tekijäksi paremmalle unelle – monissa muissa kulttuureissa pariskunnan yhteinen peitto lienee tavallisempi tapa kuin Suomessa.
ITV:n aamu-tv:ssä puolestaan kiitettiin suomalaisten tietoisuutta unen merkityksestä. Asiantuntijat arvioivat, että Suomessa alettiin puhua unen tärkeydestä jo vuosia aiemmin kuin esimerkiksi Britanniassa.
Keskustelua herätti myös Pohjoismaiden valoisuuden ja pimeyden vaihtelu vuodenaikojen mukaan: onko se auttanut pohjoisten maiden asukkaita sopeutumaan erilaisiin nukkumisoloihin muita paremmin?
Kulttuuri ja tulotaso vaikuttavat uneen
Tutkijat analysoivat tuloksia monien eri muuttujien avulla. Asuinpaikka ja maan bruttokansantuote näyttivät vaikuttavan unen pituuteen: korkeamman tulotason maissa mennään nukkumaan myöhemmin ja nukutaan lyhyempiä öitä.
Tutkijat arvelivat, että työkulttuurin vaativuus saa venyttämään nukkumaanmenoa. Toisaalta korkean elintason maissa viihde-elektroniikan käyttö on laajempaa, mikä osaltaan voi vaikeuttaa nukahtamista. Tämä selittäisi Japanin jäämistä jumbosijalle!
Tutkimuksessa pyrittiin analysoimaan myös muita kulttuurisia tekijöitä. Korkean individualismin maissa, kuten Suomessa, mennään nukkumaan aikaisemmin kuin vaikkapa Espanjassa, jossa kollektiivisuus ja yhteisöllisyys ovat vahvempia. Verottavatko siis perheelle tärkeät myöhäiset illalliset yöunia?
Tutkimus herättää paljon kiinnostavia lisäkysymyksiä. Yksilöllisten elämäntapojen ja valintojen lisäksi uneen vaikuttavat myös laajemmat kulttuuriset ja yhteiskunnalliset tekijät, joten tutkittavaa riittää.
Koko tutkimusraportti löytyy täältä
Comments