top of page

Paremmat unet – kotona vai reissun päällä?

Leeni


Kesä on vasta puolessavälissä, mutta olen tähän mennessä kallistanut pääni tyynyyn jo monessa paikassa: parissa hotellissa, siirtolapuutarhamökillä, Ruotsin-laivalla,  riippumatossa (päiväunille), sata vuotta vanhassa hirsitalossa, aaltojen keinuttaman matkaveneen ahtaassa kajuutassa – ja aina muutaman yön kotona Helsingissä.


Missä sitten olen nukkunut parhaiten? Pakko sanoa, että milloin missäkin.


En ole paikkariippuvainen nukkuja; vaikka vieraassa paikassa häiritsee joskus melu tai valo, saatan silti nukkua tavallista paremmin jossain aivan oudossa osoitteessa. Unen laatuun vaikuttavat minulla suuresti sisäiset tekijät. Jos olo on rento ja kroppa sopivasti väsynyt, uni tulee hetkessä ja kestää riittävän pitkään.


Tosin yhdessä hotellissa ulkoiset tekijät eli patjan jouset olivat niin loppu, että kumppanin pienikin liikahdus sai koko sängyn keinumaan kuin maanjäristyksessä. Keskustelu hotellin henkilökunnan kanssa johti onneksi myönteiseen lopputulokseen eli patjan vaihtoon.


Jotkut ovat hyvin herkkiä paikan vaihdoksille, ja silloin kesälomat tai muut reissut ovat yhtä tuskaa. Jos pystyy nukkumaan hyvin vain omassa sängyssään, ei ymmärrettävästi tee mieli matkustella. Huonosti nukkuneena ei välttämättä pysty nauttimaan uusista kaupunkinäkymistä tai luontokohteista. Univelka tekee ärtyisäksi ja lyhytpinnaiseksi, eivätkä matkustamiseen väistämättä kuuluvat yllätykset saa silloin kiljumaan riemusta.


Mitä sitten voi tehdä, että nukkuu mahdollisimman hyvin reissun päällä? Itselleni tärkeintä on pitää huolta omasta rytmistä. Kun en liikaa keikuta heräämisaikaa, syömisrytmiä ja nukkumaanmenoa, loppu sujuu sitten enimmäkseen omalla painollaan. Korvatulpat, iltalukemiset ja mahdollisimman pimeä huone hoitavat loput. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin rento mieli, joka onneksi usein onkin lomalaisen seuralainen.


Ja tunnetusti on sitten ihanaa reissun päätteeksi palata omaan kotiin ja omaan sänkyyn, joka on minulle paras mahdollinen. Sen laatu onkin paljon tärkeämpi hyvinvoinnin tekijä kuin satunnaisten öiden yösijat, jotka tulevat ja menevät.

 

 
 
 

Yorumlar


Yorumlara kapatıldı.

© 2024 Jaksa paremmin

bottom of page