top of page

Parantaako laihdutuslääke myös unta?Uudet laihdutuslääkkeet ovat nostattaneet toivoa ympäri maailmaa: vihdoinkin ylipainoon voi saada apua lääkkeistä. Mutta onko lääkkeillä vaikutusta myös nukkumiseen?


Uusilla laihdutuslääkkeillä on saavutettu vaikuttavia tuloksia ylipainon hoidossa. Alun perin diabeteksen hoitoon kehitetyt lääkeaineet ovat saaneet niin suuren suosion eri puolilla maailmaa, että niiden saatavuudessa on ollut ajoittain häiriöitä. Lääkkeet vaikuttavat aivojen välittäjäaineisiin, jotka säätelevät kylläisyyden tunnetta ja ruokahalua.


Lääkkeet ovat vielä varsin uusia, ja niitä tutkitaan koko ajan lisää. Toiveita kuitenkin on, että ne voisivat auttaa myös nukkumiseen. Ylipaino on merkittävä riskitekijä uniapnealle, joka on toiseksi yleisin unihäiriö. Siksi laihduttaminen on ylipainoisilla uniapnean hoidon perusta. Painon pudottaminen vähentää hengityskatkosten määrää ja CPAP-laitehoidon tarvetta. Jo 5−10 kilon laihduttaminen lievittää uniapnean oireita. 


Nukkumisella tiedetään olevan yhteyksiä painonhallintaan. Jos nukkuu liian vähän, on alttiimpi ylipainoon. Uni vaikuttaa kylläisyyshormoneihin, jotka säätelevät ruokahalua. Liian lyhyen yön jälkeen on taipuvainen syömään enemmän rasvaa ja sokeria kuin silloin, jos on nukkunut riittävästi.


Laihdutuslääkkeillä saattaa olla vaikutusta uneen myös muulla tavoin. Lääkkeiden vaikutukset aineenvaihduntaan ja aivojen välittäjäaineisiin voivat jatkossa auttaa myös univaikeuksista kärsiviä.  Lääkkeillä on havaittu vaikutuksia diabetespotilaiden päiväaikaiseen vireyteen, ja niistä toivotaan apua myös esimerkiksi addiktioiden hoitoon kuten tupakasta tai alkoholista vieroittamiseen. Tutkimusta tarvitaan kuitenkin lisää, jotta lääkkeiden mekanismeista tiedetään enemmän.

 

3 104 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page