top of page

Ota avuksesi voimatorkut

Jos yöuni jäi liian lyhyeksi, päivätorkuilla voi paikata univajetta. Mutta milloin torkut ovat hyödyksi, ja milloin niistä voi olla haittaa?



Hyvän vuorokausirytmin perusta on riittävän pitkä ja rauhallinen yöuni. Vuorokausirytmimme perusta on sisäisessä kellossamme, joka käy noin 24 tunnin rytmissä.


Aina yöuni ei kuitenkaan riitä, vaan päivälläkin väsyttää. Ehkä totuit kesälomalla nukkumaan pikku torkkuja, ja töihin palatessa tekee mieli jatkaa samaa rutiinia?


Ei hätää, sillä päivätorkuilla on omat hyvät puolensa. Näin otat torkut niin, että saat niistä parhaan hyödyn.


Lyhyet torkut ovat turvalliset


Jos nukut päivällä torkkuja, on varminta pitää ne lyhyinä. Alle 20 minuutin päiväunien aikana et vielä ehdi syvään uneen – ellet kärsi aivan tolkuttomasta univajeesta (silloin voi nukahtaa syvään uneen melkein saman tien).


Kun pysyt kevyessä unessa, siitä on helppo herätä. Unen jälkeinen pöpperöisyys eli uni-inertia ei vaivaa, vaan pystyt jatkamaan päivän toimiasi lähes saman tien siitä, mihin ne jäivät.


Avainunet ovat taitolaji


Kun väsyttää aivan vietävästi mutta on aikaa vain aivan lyhyisiin torkkuihin, kannattaa panostaa tekniikkaan. Istu mukavasti nojatuoliin, ota käteesi avainnippu ja sulje silmäsi. Kun avainnippu kolahtaa lattialle, heräät siihen, ja olet saanut lyhyet mikrounet. Nekin virkistävät joskus yllättävän paljon.


Kahvin kanssa parempaa


Todelliset päiväunien hifistelijät juovat kupin kahvia ENNEN päiväunille käymistä. Jos pystyt nukahtamaan lähes saman tien, kofeiini ei ehdi piristää ennen unia. Kun heräät ehkä 20 minuutin kuluttua, kofeiinin ja päiväunien piristävä vaikutus ovat molemmat huipussaan ja olet superpirteä.


Pitkät torkut vaativat varoaikaa


Jos olet todella väsynyt esimerkiksi vuorotyön tai jostain muusta syystä valvotun yön vuoksi, eivät lyhyet päivätorkut ehkä riitä. Tällöin on syytä varata pidempien torkkujen jälkeen aikaa myös heräämiseen.


Yli puolen tunnin mittaisilta unilta ei näet herää kovin helposti, ja voit olla unenpöpperössä jonkin aikaa. Älä siis heti lähde auton rattiin tai vaadi itseltäsi tarkkaa työsuoritusta. Ota aikaa heräämiseen ja lähde vaikka ulos – se auttaa.


Liika torkkuminen on haitaksi


Pääsääntö kuitenkin on, että yöllä nukutaan ja päivällä valvotaan – tähän on elimistömme sopeutunut ihmisen pitkän evoluution tuloksena. Siksi se on meille paras rytmi, ellei sitten joudu valvomaan pakosti esimerkiksi työn vuoksi.


Jos vuorokausirytmi alkaa vahingossa kääntyä päinvastaiseksi, eli että yöllä ei nukuta mutta päivällä tekee mieli torkkua jatkuvasti, kannattaa rytmiä yrittää korjata. Tarvittaessa kannattaa pyytää apua terveydenhuollosta, sillä rytmin kääntämiseen on keinoja.


453 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentários


bottom of page