top of page
  • Leeni

Nukutko oikeassa asennossa?




Nukkuma-asennolla on merkitystä sydämen, keuhkojen ja jopa aivojen toiminnan kannalta. Mutta mikä asento on paras?


Vietämme unessa 6–9 tuntia vuorokaudessa, ja siksi nukkuma-asennolla on paljonkin väliä elintoimintojemme kannalta. Normaalisti nukkuva ihminen vaihtaa asentoa useita kertoja yön aikana. Unen aikana aivotoiminta, autonominen hermosto ja lihasjänteys vaikuttavat toisiinsa monimutkaisena kokonaisuutena, ja nukkuma-asennolla näyttää olevan vaikutusta tähän kaikkeen.


Eri nukkuma-asentojen vaikutusta koskeviin kysymyksiin vastaa neurologian erikoislääkäri, somnologi Markku Partinen.


1) Mikä nukkuma-asento on yleensä paras?


Yleisin asento on nukkua oikealla kyljellä, niin sanotussa sikiöasennossa. Se on myös fysiologisesti paras asento: silloin sydän toimii parhaiten ja ilmavirtaus keuhkoihin toimii vapaasti.


2) Mitä vaikutuksia tällä asennolla on uneen?


Tutkimusten mukaan näyttää siltä, että aivot puhdistuvat parhaiten oikealla kyljellä nukuttaessa. Syvän unen aikana aivoissa tapahtuu niin sanottua glymfaattista kiertoa, joka puhdistaa aivoja sinne kertyneistä kuona-aineista.


Myös pulssi näyttää tasaantuvan parhaiten, kun makaa oikealla kyljellä. Autonominen hermosto rauhoittuu, mikä näkyy juuri pulssia ja aivosähkökäyriä mitattaessa.


Myös ruuansulatuksen kannalta oikealla kyljellä nukkuminen on suositeltavaa: ruoka etenee suolistossa vapaimmin juuri tässä asennossa.


3) Onko vasemmalla kyljellä nukkumisessa mitään etua?


Ihminen vaihtaa luonnostaan asentoa useamman kerran yössä, ja useimmiten vaihdamme kylkeä selkämakuun kautta vuoroin oikealle ja vuoroin vasemmalle. Tämä on luonnollista, ja asennon vaihtelu estää lihaksia puutumasta.


Joskus on parempi nukkua vasemmalla kyljellä, jos esimerkiksi mahalaukku on täynnä ruokaa tai kärsii vaikeasta ylipainosta. Tällöin ruoka ei niin helposti ohjaudu saattaa ohjautua ruokatorveen, mikä aiheuttaa närästystä. Myös pahat refluksioireet voivat helpottaa paremmin, jos nukkuu vasemmalla kyljellä.


Osa ihmisistä kokee vasemmalla kyljellä makaamisen epämukavana, koska sydämenlyönnit tuntuvat silloin selvemmin. Sydämen vajaatoiminnasta kärsivät kokevat usein helpompana nukkua pääpuoli kohotettuna.


4) Entä selällään nukkuminen?


Selällään nukkumista ei suositella aikuisille ollenkaan, ainoastaan imeväisille. Pienille vauvoille suositellaan selkäasentoa, koska sen on havaittu vähentävän kätkytkuolemia.


Etenkin uniapneasta kärsivälle selällään nukkuminen on todella huono asento. Nukkuessa lihasjänteys heikkenee, ja jos makaa selällään, kieli painuu nielun takaosaan vaikeuttaen hengitystä. Kaikki ihmiset kuorsaavat helpommin selällään kuin muissa asennoissa.


Etenkin uniapneapotilaan tulisi ehdottomasti nukkua kyljellään! Heille on perinteisesti suositeltu erilaisia konsteja, jotka tekevät selkäasennosta epämukavan, kuten pyjamanselkämykseen ommeltua tennispalloa. Paljon tehokkaampia ja mukavampiakin keinoja on, kuten yksilöllinen sänky.


5) Voiko vatsallaan nukkua?


Aikuinen voi toki nukkua vatsallaan, jos on siihen asentoon mieltynyt. Tällöin ei kannata käyttää tyynyä ollenkaan, koska tyynyn kanssa niska vääntyy usein hankalaan asentoon.


Vatsalla makuuttamista käytetään joskus tehohoitopotilailla asentohoitona, koska keuhkoissa oleva lima poistuu tällöin parhaiten. Mutta tämä on erityistilanne.


6) Mitä asentoa suositellaan, jos selkä on kipeä?


Tärkeintä olisi saada selkä tuettua mahdollisimman luonnolliseen asentoon, ja tämä ei onnistu, jos patja on huono. Jos patja on liian pehmeä eikä tue kehoa oikeista, kohdista, selkäranka taipuu liikaa. Myös liian kovassa sängyssä selkäranka joutuu koville, koska hartiat ja lantio eivät saa kylkiasennossa tarpeeksi tilaa. Usein selkäkipuiselle paras asento on olla kyljellään, polvet hiukan koukussa ja kädet vartalon edessä luontevassa asennossa. Tyyny jalkojen välissä voi auttaa pitämään lantion suorassa.


7) Mitä nukkuma-asennolleen voi ja kannattaa tehdä?


Kannattaa hankkia hyvä sänky, jossa patja myötäilee sopivasti vartaloa. On hyvä, jos pääpuolta voi korottaa. Tämä olisi hyväksi kaikille nukkujille, sillä silloin sydämen toiminta ja keuhkojen hapetus sujuvat parhaiten. Moottoroidussa sängyssä tämä onnistuu helpoimmin.


Pääpuolen korottaminen on erityisen tärkeää erityisesti uniapneaa tai refluksitautia sairastaville. Hyvä tyyny tukee niskaa niin, että se pysyy suorassa.


Kaikkien meidän kannattaa suosia kylkiasentoa, kun käymme nukkumaan. Eri univaiheiden aikana sitten kääntyilemme tarpeen mukaan, ja heräämme toivottavasti aamulla virkeinä, ilman puutumista tai lihaskipuja!







3 447 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page