Kun valvoo tarpeeksi kauan, aivojen on pakko saada nukkua edes hiukan. Silloin saattaa nukahtaa hetkeksi, vaikka sitä ei itse huomaa. Tällaiset mikrounet voivat tietyssä tilanteessa olla vaarallisia.
Uni on aivoille niin tärkeää, että pitkä univaje voi aiheuttaa tahattomia nukahteluita. Aivot siis tavallaan ottavat tämän elintärkeän hetken vaikka väkisin.
Oletko koskaan kokenut hetkellistä poissaoloa, jolloin ajatukset lähtevät omille teilleen? Minulle kävi niin joskus lasten ollessa pieniä. Univaje oli tuolloin suurta, sillä en saanut nukkua öisin tarpeeksi, kun lapset herättelivät tämän tästä. Iltasatua lukiessani sanoin yhtäkkiä jonkin aivan väärän sanan, ja lapset huomauttivat: ei se noin mennyt. Olin nukahtanut kesken sadun lukemisen!
Mistä mikrounissa oikein on kyse?
Uni jakautuu erilaisiin vaiheisiin, ja sen syvyys vaihtelee keveimmästä torkkeesta syvään uneen. Valveaikaa ei samalla tavalla jaeta erilaisiin vaiheisiin, mutta myös valveen aikana esiintyy joskus vireystilan muutoksia.
Uneliaisuus siis vaihtelee myös päivän aikana. Esimerkiksi iltapäivään ajoittuu vireystilan lasku, jolloin moni nukahtaa helposti tilaisuuden tullen päivätorkuille.
Jos univajetta eli unen puutetta on kertynyt paljon, väsymys voi olla myös päivällä ankaraa. Tällöin voi ilmetä ns. mikrouni, joita on pystytty todentamaan aivosähkökäyrän (EEG) mittauksen aikana. Mikrounien aikana EEG hidastuu noin viideksi sekunniksi, ja silmät tekevät hitaita muljahduksia silmäluomien alla. Ulospäin tämä näkyy niin sanottuna pilkkimisenä: luomet painuvat kiinni, ja pää voi retkahtaa. Tietoisuus häviää hetkellisesti.
Hallusinaatio voi johtua mikrounesta
Vakavan unenpuutteen on todettu voivan aiheuttaa hallusinaatioita eli voimakkaita aistiharhoja. Uni on aivoille niin tärkeää, että sen puute voi siis aiheuttaa aivoissa eräänlaisen häiriötilan. Aivot – tai paremminkin hermosolut niiden sisällä – tavallaan nukahtavat pieneksi hetkeksi, vaikka henkilö näyttää olevan valveilla.
Kun unenpuute kasvaa, yhä useampi hermosolu nukahtaa paikallisesti. Kun niitä on tarpeeksi paljon, syntyy mikrouni tai aistiharha: hermosoluista osa nukkuu, osa on hereillä, ja uni ja valve sekoittuvat hetkeksi.
Tällainen hetkellinen herpaantuminen voi olla suurta tarkkaavuutta vaativissa tilanteissa vaarallinen. Esimerkiksi autoa ajaessa muutamankin sekunnin torkahdus voi aiheuttaa kohtalokkaan tilanteen.
Jos tunnistaa tällaisia mikrounia ja pieniä ”poissaolon” hetkiä omassa olossaan, kannattaa tutkituttaa vireystaso ja unen laatu. Esimerkiksi hoitamaton uniapnea voi aiheuttaa nukahtelua päivisin.
Comments