top of page

Nukahda kuten Bill Gates

Mikset käyttäisi samaa keinoa nukahtamiseen kuin Microsoftin perustaja Bill Gates? Tapa kehittää myös empatiaa ja pitkäjänteisyyttä.

Onko sinun vaikeaa saada iltaisin kierrokset laskemaan? Kestääkö sinulla yli puoli tuntia nukahtaa?


Jos tunnistat tämän ongelman, et ole yksin. Tilapäisistä univaikeuksista kärsii vähintään joka kolmas aikuinen. Jotta vaikeudet eivät pitkittyisi, kannattaa ottaa hyviä iltarutiineja käyttöön ja helpottaa niillä unen tuloa.


Päivän touhuja ei voi lopettaa kuin kytkimestä vääntämällä. Tämän on oivaltanut myös yksi maailman rikkaimmista ihmisistä, joka on kehittänyt itselleen kaksi rutiinia saadakseen helposti unen päästä kiinni.


Ensinnäkin Bill Gates kertoo tiskaavansa illallisastiat käsin. Tällaiset rutiininomaiset kotityöt, joita tehdessä mieli saa harhailla, ovat hyvä tapa rauhoittua – paljon parempi kuin kännykän selaaminen. Yhtä hyvin toimii mikä tahansa helppo askare: pyykin viikkaaminen, silittäminen, keittiön järjestely. Levottoman mielen saa rauhoittumaan, kun keskittyy tekemään käsillään jotain.


Toinen Bill Gatesin nimeämä jokailtainen rutiini liittyy itse nukahtamishetkeen. Hän kertoo lukevansa joka ilta tunnin ajan ennen kuin sammuttaa valon. Gates lukee noin 50 kirjaa vuodessa eli yhden viikossa, ja hänen lukusuosituksensa keräävät suuren yleisön joka vuosi. Hänen lukulistallaan on aina sekä innostavia tietokirjoja että laaja valikoima kaunokirjallisuutta. Tänä vuonna hän esimerkiksi kertoi science fiction -mieltymyksestään, joka juontaa juurensa jo lapsuudesta.


Lukeminen on loistava tapa laskeutua siihen rentouden tilaan, jota nukahtaminen edellyttää. Kirjan lukeminen rentouttaa paremmin kuin tv:n katselu, puhumattakaan some-viestittelystä, joka päinvastoin pitää helposti yllä ylivireystilaa.


Kirjojen lukemisen on myös todettu lisäävän empatiakykyä ja sosiaalisia taitoja: eläytyminen romaanihenkilöiden elämään auttaa ymmärtämään muita ihmisiä paremmin. Se sivistää ja avartaa maailmaa.


Lukeminen kehittää aivoja monin tavoin, sillä juonenkäänteiden ja henkilöhahmojen seuraaminen on hyvää harjoitusta muistille. Lukeminen kehittää myös keskittymiskykyä, joka alkaa olla uhanalainen taito pirstaleisessa arjessa. Lukeminen laskee tutkitusti stressitasoa, ja lukuharrastuksen on havaittu suojaavan dementialta ja aivojen rappeutumiselta.


Monen suomalaisen joulupaketista paljastuu edelleen kirjalahja. Se on monin tavoin hyvää tekevä lahja – myös nukkumisen kannalta.
1 339 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Kommentit


bottom of page