top of page

Miten nukkua paremmin flunssassa?

Päivitetty: 16. tammik.

Nyt niitä taas riittää: flunssavirukset riehuvat ja kaatavat petiin. Hyvä yöuni olisi todella tarpeen. Infektiot lisäävät unen tarvetta, ja paranemisen kannalta on tärkeää levätä. Mutta miten flunssassa saisi nukuttua paremmin? Tässä viisi käytännöllistä vinkkiä.

 

Aikuinen sairastaa vuodessa 1–5 flunssaa, lapset 5– 10. Kun jokainen flunssa kestää yleensä vähintään viikon, usein jopa kaksi, aikuinen on flunssassa reilun kuukauden tai jopa kaksi kuukautta vuoden aikana. Ei siis ole samantekevää, miten flunssan aikana saa nukutuksi. Kokeile näitä konsteja!1)   Juo tarpeeksi nestettä

Kun kurkku ja nenäontelot ovat täynnä limaa, riittävä nesteen juominen on

tärkeää. Kun nenä on tukossa, joudumme hengittämään nenän kautta, mikä kuivattaa ja kipeyttää kurkkua entisestään. Vesi, tee ja laimea mehu ovat hyviä juomia. Juoko ne kylmänä vai kuumana, on makuasia.

 

2)   Avaa hengitysteitä

Etenkin makuulla ollessa limaa kertyy hengitysteihin, sitä valuu kurkkuun ja se tukkii sieraimet. Silloin olo on todella tukala ja hengittäminen – ja nukkuminen –  vaikeaa. Nenän avaamiseen voi käyttää nenäkannua, nenäsuihkeita (muista käyttää ohjeen mukaan ja rajoitetun ajan) tai lääkärin ohjeen mukaan lääkkeitä, jotka kuivattavat limaisuutta.

 

3)    Kohota pääpuolta nukkuessasi

Hengitystä helpottaa, jos ylävartaloa saa nukkuessa nostettua ylemmäs. Kätevimmin tämä onnistuu moottorisängyssä, jossa voi säätää sähköisesti sängyn asentoa. Jos sellaista ei ole käytössä, kokeile tukea ylävartalo tyynyillä pystympään asentoon.

 

4)   Käytä ilmankostuttajaa ja höyryhengityslaitetta

Kuiva ilma tuntuu erityisen tukalalta flunssaisena. Jos sinulla on ilmankostutin, ota se käyttöön. Jos omistat höyryhengityslaitteen, sitä kannattaa käyttää ahkerasti: se avaa hengitysteitä ja irrottaa limaa, mikä auttaa nukkumaa paremmin.

 

5)    Nauti hunajaa

Hunajan antibakteeriset ominaisuudet on tunnettu vuosituhansien ajan. Hunaja rauhoittaa kipeää kurkkua ja lievittää yskää. Teelusikallinen hunajaa ennen nukkumaan käymistä voi auttaa nukkumaa paremmin

339 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page