top of page

Mitä seksiunet tarkoittavat?

Kaikki näkevät joskus seksuaalisia unia. Miksi näemme niitä? Mitä se merkitsee, että näkee eroottista unta vaikkapa ex-kumppanista?Nykykäsityksen mukaan unet kumpuavat samasta mielen sisällöstä, jota käsittelemme päivän aikana. Siten seksiuni voi liittyä vaikkapa omiin fantasioihin tai seksin tarpeeseen, mutta asia ei kuitenkaan ole näin yksioikoinen.


Uniin erikoistunut psykiatri Brandon Peters kirjoittaa, että seksiuni voi liittyä myös ei-seksuaalisiin tarpeisiin: yhtä hyvin voi olla kyse turvallisuuden, vuorovaikutuksen tai itsearvostuksen tarpeista.


Ylipäätään on täysin normaalia nähdä seksuaalisia unia, ja erään laajan tutkimuksen mukaan 95 prosentilla haastatelluista oli kokemusta niistä. Toisen tutkimuksen mukaan seksuaalisuus oli erittäin yleinen teema unissa, ja se voi ilmentyä varsinaisena seksuaalisena aktina, suuteluna tai flirttailuna.


Unien tulkintaa ei pidä tehdä kaavamaisesti. Aina kannattaa pohtia, mitä uni juuri sillä hetkellä mahtaa kertoa juuri sinulle. Seuraavat esimerkit ovat siten vain mahdollisia tulkintoja.


Eksä, nyksä vai tuntematon?


Jos näet seksiunta eksästä, ei kannata tuntea siitä syyllisyyttä. Tutkimusten mukaan se on yleisempää kuin unelmoida seksistä nykyisen kumppanin kanssa, ja nämä unet ovat usein vieläpä erityisen intensiivisiä. Uni ei välttämättä tarkoita, että kaipaat entistä kumppania. Kun pohdit suhdettasi häneen, voi uni kertoa jotakin nykyisistä tunteistasi tai tarpeistasi.

Tutkimusten mukaan 40 prosenttia ihmisistä näkee toisinaan unta seksistä nykyisen kumppanin kanssa. Näiden unien materiaali kumpuaa nykyisestä elämästä, eikä se välttämättä sisällä mitään niin erikoista kuin muut seksiunet.

Jos näet unta pettämisestä, se ei välttämättä tarkoita, että haluaisit pettää kumppaniasi – eikä uneksiminen ole pettämistä! Joskus tällaiset unet voivat toki kertoa oikeasta syrjähypystä, mustasukkaisuudesta tai suuremman läheisyyden kaipuusta.

Joskus seksiunissa seikkailee myös aivan tuntematon henkilö. Tämän on tulkittu merkitsevän yksinkertaisesti sitä, että haluaa seksiä tai että haluaisi aloittaa uuden suhteen.


Ystävä, pomo tai julkkis?


Uneksia voi myös ystävästä, jonka kanssa ei ole intiimeissä väleissä. Ehkä uni kertoo siitä, että haluaisit olla? Tai ainakin että haluaisit olla läheisempi hänen kanssaan. Uni voi kuvata myös rajojen rikkomisen halua.


Entä jos uneksii seksistä pomon kanssa? Tai työkaverin tai opettajan? Näissäkin on kyse kielletyistä leikeistä, joihin voi tuntea kiusausta. Uni ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että haluaisit tehdä niin. Sen voi tulkita kuvaavan myös aivan muita haluja kuten arvostuksen tai etenemisen tarvetta tai että haluaisit lisää jännitystä elämään.


Julkkikset ovat usein ihailun ja halujenkin kohde, ja tästä voi kummuta myös seksiunia. Toisaalta julkkis voi unissa edustaa myös halua olla erityinen ja tärkeä.


Entä jos unet häiritsevät?


Vaikka seksuaaliset unet ovatkin tavallisia, ne voivat joskus tuntua myös häiritseviltä etenkin, jos ne ovat toistuvia. Silloin on tärkeää miettiä, mitä puutetta tai tarvetta unet voisivat kuvastaa.


Jos heräät jatkuvasti seksiä sisältäviin painajaisiin, se voi häiritä unen laatua ja haitata palautumista. Kannattaa pohtia, mihin elämäntilanteisiin painajaiset voisivat liittyä: onko elämässäsi esimerkiksi paljon stressiä, muutoksia tai muuta erityistä?


Erityisesti jos toistuvat unet sisältävät väkivaltaa ja ovat ahdistavia, ne voivat viitata traumaattisiin kokemuksiin menneisyydessä. Lapsena hyväksikäyttöä kokeneilla ja posttraumaattisesta stressihäiriöstä kärsivillä nämä ovat yleisiä. Kannattaa harkita lääkärin tai psykoterapeutin konsultoimista. Heillä on keinoja hoitaa tällaisia stressireaktioita.


 

 

2 499 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Yorumlar


bottom of page