top of page

Mikrouni: kun osa aivoista nukahtaa




Aivan lyhyet torkahdukset, joita et edes itse välttämättä huomaa, ovat mikrounia. Ne voivat olla aivoille välttämättömiä, mutta väärässä paikassa todella vaarallisia.


Ajatus on aika pelottava, mutta ilmiö varsin tavallinen: nukahdamme joskus muutamaksi sekunniksi ilman, että itse tajuamme sitä. Meillä voi olla silmät auki, mutta vaivumme uneen muutamaksi sekunniksi. Se voi tapahtua milloin tahansa, siis myös päivällä.


Mikrounet voivat näkyä ulospäin silmien räpsähdysten tiuhentumisena tai pidentymisenä. Luomet voivat painua hetkeksi kiinni, mutta silmät voivat olla myös täysin auki. Jos henkilö tällöin puhuu, lause voi jäädä kesken tai suusta voi tulla jokin aivan satunnainen sana.


Joidenkin unitutkijoiden mukaan aivot ottavat tällaisia välttämättömiä pikkutorkkuja silloin, kun väsymys on todella suurta. Ihminen voi valvottaa itseään väkisin – ainakin johonkin rajaan asti – vaikka oikeasti on kipeästi unen tarpeessa. Uni on aivoille niin välttämätöntä, että osa hermosoluista menee hetkeksi unitilaan, mikä näkyy myös aivosähkökäyrässä (EEG) hitaampina aaltoina. Mikrounen aikana voi nähdä hallusinaatioita, eräänlaista todellisuuden ja unen hetkellistä sekoittumista. Tästä on siis kyse, kun unenpuute aiheuttaa aistiharhoja.


Tavallaan mikrounet ovat siis aivoille välttämättömiä: aivot saavat pikku levon kaiken valvomisen keskellä.


Miksi mikrouni on vaarallista?

Vaaralliseksi mikrouni muuttuu silloin, kun se tapahtuu ihmisen ollessa vaikkapa auton ratissa tai muussa tarkkuutta vaativassa tilanteessa.


Jos aivojen toimintakyky on vaikka vain muutamia sekunteja pois pelistä, voi sattua mitä tahansa. Esimerkiksi kovassa vauhdissa auton kuljettaja voi vain sekuntien nukahduksen vuoksi joutua kohtalokkaaseen onnettomuuteen. Riskiä lisää ajamisen monotonisuus; puhutaan maantiehypnoosista, jonka aikana ajatukset lähtevät harhailemaan. Kuljettaja voi jälkeenpäin huomata, ettei muista muutamasta ajamastaan kilometristä mitään.


Miten mikrounia voi estää?

Paras tapa estää tahattomia torkahduksia on nukkua hyvin yöllä ja lähteä vain virkeänä esimerkiksi auton rattiin. Aikuinen tarvitsee 6–9 tuntia unta joka yö ollakseen päivällä virkeä.


Univaje kasautuu niin, että useampi huono yö peräkkäin merkitsee jo vakavaa unenpuutetta. Myös sairaudet ja lääkkeet voivat aiheuttaa poikkeuksellista uneliaisuutta.


Jos huomaat olosi uneliaaksi, ota torkut ennen ajamista tai pyydä jotakuta toista ajamaan. Väsyneenä olet riski paitsi itsellesi myös kaikille muille liikenteessä matkustaville.


Kannattaa myös hakeutua tutkimuksiin, jos koet pakonomaista nukahtelua silloin, kun pitäisi pysyä hereillä. Esimerkiksi hoitamaton uniapnea voi aiheuttaa niin suurta päiväväsymystä, että huomaamattaan nukahtelee kesken päivän.

 

186 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page