top of page

Maski silmillä uni paranee

Valon on jo pitkään tiedetty vaikuttavan uneen. Nyt on osoitettu, että pimeys todella parantaa yöunta ja seuraavan päivän suorituskykyä.



Juuri nyt keväällä ja alkukesästä valon määrä on Suomessa suurimmillaan. Kesäpäivänseisauksesta eli tänä vuonna 21.6. lähtien päivä alkaa jälleen lyhentyä. Mutta ennen sitä monen aamuyön uni häiriintyy verhojen välistä kurkistavasta kirkkaasta aamuauringosta. Jos ei omista todella hyviä pimennysverhoja, makuuhuoneen valoisuus voi herättää aivan liian aikaisin.


Cardiffin yliopistossa tehtiin hiljattain kiinnostava tutkimus. Siihen värvättiin 94 nukkujaa, jotka olivat 18–35-vuotiaita. He nukkuivat viikon unimaski silmillään ja toisen viikon valolle altistuneina – heillä oli silloin silmillään maski, jossa oli silmien kohdalla reiät. Valo siis pääsi vaikuttamaan heidän aivoihinsa, mutta muuten nukkumisjärjestely oli samanlainen. Kokeen toisessa osassa 35 koehenkilöä nukkui maski silmillään ja heidän nukkumistaan analysoitiin aivosähkökäyrää mittaavalla laitteella.


Testiviikkojen lopulla arvioitiin koehenkilöiden suoriutumista kognitiivisissa testeissä, jotka mittaavat tiedonkäsittelyä ja vireystilaa.


Maskin käyttämisellä todella oli vaikutusta: sitä käyttäneet suoriutuivat viikon lopulla paremmin sanaparien oppimistehtävistä ja heidän reaktionopeutensa oli parempi. EEG-seuranta osoitti, että maskin käyttäminen lisäsi koehenkilöiden syvään uneen liittyviä hitaita aaltoja.



Tutkimuksesta kirjoitti Suomessa ensimmäisenä Tiede-lehti 4/2023 (Helsingin Sanomat 6.4.2023)



200 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page