top of page

Kysy meiltä unesta: ”Lisääkö melatoniini unien näkemistä?”

Kuusikymppinen lukijamme haluaa tietää, miten melatoniini vaikuttaa nukkumiseen. Lisääkö se esimerkiksi unien näkemistä? Tutkimusprofessori Timo Partonen vastaa."Olen kuusikymppinen nainen ja nukun vaihtelevasti. Aloin hiljattain käyttää pitkävaikutteista 1,9 mg melatoniinia iltaisin ennen nukkumaanmenoa. Olen aina nukahtanut helposti, joten siinä en huomaa eroa, mutta ihan kuin yöunet olisivat hiukan pidentyneet. En enää jää valvomaan aamuyöstä niin usein kuin ennen. Mutta yksi muutos on erityisen selvä: näen enemmän unia. Näen niitä joka yö ja usein heräänkin niihin, mutta en välttämättä muista niistä paljon aamuisin. Onko mahdollista, että melatoniini lisää REM-unen määrää ja siten myös unien näkemistä?"


”Kyllä, melatoniinin käytön aikana REM-unen (vilkeunen) määrä kasvaa. Näemme eniten unia juuri vilkeunen aikana.


Melatoniini lisää suoraan REM-unen määrää yöunen ensimmäisellä puoliskolla. Tämän lisäksi melatoniini vähentää unen katkonaisuutta yöunen jälkimmäisellä puoliskolla, jolloin melatoniinin vaikutuksesta REM-unijaksojen aikana nähdyt unet kestävät pidempään ja jäävät herkemmin mieleen”, Timo Partonen sanoo.


REM-nimitys tulee sanoista rapid eye movement. Tässä univaiheessa aivot toimivat aktiivisesti aivan kuin valveilla ja silmät liikkuvat luomien alla. Tahdonalaiset lihakset ovat sen sijaan ”halvaantuneet”. Verenpaine, hengitys ja pulssi ovat epäsäännöllisiä.


Melatoniini on kehon tuottama ”unihormoni”, jota alkaa erittyä hämärän laskeutuessa. Aivot saavat silmien välittämän aisti-informaation kautta tiedon valon vähenemisestä ja illan lähestymisestä, jolloin käpyrauhanen alkaa erittää melatoniinia.


Iän myötä melatoniinin tuotanto heikkenee huomattavasti. Siksi etenkin ikääntyneille voi olla hyödyksi ottaa melatoniinilisää tablettien muodossa. Sen hyöty on kuitenkin yksilöllistä, ja kaikki eivät saa siitä apua. Parhaimmillaan se helpottaa joko nukahtamista illalla tai vähentää aamuyön heräilyä. Aamuyön unta parantaa etenkin pitkävaikutteinen depot-tabletti.

706 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

留言


bottom of page