top of page
Writer's pictureLeeni Peltonen

Käytätkö melatoniinia oikein?

Melatoniinin käyttö on lisääntynyt räjähdysmäisesti – yhä useampi etsii apua unihäiriöön tästä elimistön omasta ”unihormonista”. Mutta jotta siitä olisi hyötyä, sitä pitää osata käyttää oikein.



Melatoniinista on tullut suomalaisten suosima ratkaisuyritys uniongelmiin. Näin voi tulkita Fimean julkaisemasta lääkekulutustilastosta, jonka tiedot sisältävät lääkärien määräämät ja myös apteekkien ilman reseptiä myymät melatoniinilääkevalmisteet. Tällaisten tuotteiden käyttö on kasvanut viidenneksellä viiden viime vuoden aikana.


Luvussa eivät ole mukana ravintolisänä luontaistuote- ja päivittäistavarakaupoissa myytävät melatoniinivalmisteet, mutta esimerkiksi S-ryhmästä kerrotaan melatoniinivalmisteiden myynnin kasvaneen niin ikään viidenneksellä pelkästään kuluvana vuonna 2021 eli kymmenessä kuukaudessa.


Huomattava lisäys melatoniinin käytössä on todennäköisesti yhteydessä toiseen samanaikaiseen ilmiöön eli muiden unilääkkeiden käytön vähentymiseen. Jo pidempään jatkunut laskusuuntaus näkyy niin sanottujen Z-lääkkeiden (tsopikloni ja tsolpideemi) sekä bentsodiatsepiinien (tematsempaami, nitratsepaami ja midatsolaami) ryhmissä.


Tilastoista voi tulkita, että unettomuuden hoidossa on tapahtunut iso muutos 2000-luvulla. Ennen varsinaisia unilääkkeitä määrättiin rutiininomaisemmin. Käypä hoito -suositus ohjaa nykyään lääkäreitä käyttämään unettomuuden hoidossa ensisijaisesti lääkkeettömiä menetelmiä, joita kuitenkaan ei ole riittävästi tarjolla etenkään terveyskeskuksissa.


”Unettomuudesta kärsivien potilaiden määrä on kasvanut valtavasti. Silti ns. uniryhmiin ei julkisella puolella ole riittävästi ohjaajia eikä valitettavasti vielä tarpeeksi osaamista. Unettomuuden nettiterapia on osalle hyvä vaihtoehto, mutta se ei sovi kaikille. Unettomuuden ensisijainen hoitokeino ovat lääkkeettömät hoidot, mutta tarvittaessa niihin voidaan yhdistää lääkehoitoa. Melatoniini on siinä tilanteessa vaihtoehto, jota voi kokeilla. Se on pääosin turvallinen keino hoitaa unettomuutta”, yleislääkäri ja Fokus Unen liiketoimintajohtaja Eevert Partinen Terveystalosta sanoo.

Hyöty unettomuuden hoidossa on yksilöllistä


Melatoniini on kehon tuottama hormoni, jota alkaa erittyä iltaisin hämärän laskeuduttua. Silmän verkkokalvolta aivoihin kulkeva tieto valon vähenemisestä kertoo tällöin elimistölle, että nyt on aika valmistautua nukkumaan, ja melatoniin eritys alkaa lisääntyä. Se on suurimmillaan puolen yön jälkeen ja hiipuu aamuyöstä.


Melatoniinin eritys estyy valon vaikutuksesta, ja siksi kirkkaiden valojen, erityisesti diginäyttöjen sisältämän sinisen valon käyttöä kannattaa iltaisin välttää.


Melatoniinia on viime vuosikymmeninä alettu nauttia myös purkista siinä toivossa, että se auttaisi jatkuvasti lisääntyviin univaikeuksiin. Mutta auttaako se?


”Parhaiten melatoniinin hyöty on pystytty osoittamaan jet lagin eli aikaerorasituksen ja viivästyneen unirytmin hoidossa. Toinen selkeä näyttö on yli 55-vuotiaiden unettomuuden hoidossa: melatoniinin eritys laskee selvästi iän myötä, joten iäkkäillä melatoniini voi helpottaa unen saamista ja estää ennenaikaista heräilyä”, Eevert Partinen sanoo.


Muilla melatoniinista saatava hyötyä näyttää olevan yksilöllistä. Joillakin se auttaa, joillakin ei. Keskiarvo nukahtamisen nopeutumisessa on tutkitusti vain joitakin minuutteja, mutta silti osa unettomuuspotilaista kokee saavansa melatoniinista apua.


”Plasebovaikutus voi olla iso, sillä uneen vaikuttaa niin moni tekijä. Jo se voi auttaa, että lääkärin kanssa on tehty hoitosuunnitelma ja avuksi voidaan lisäksi kokeilla melatoniinia. Monet iltarutiinit hampaidenpesusta lähtien valmistavat meitä nukkumaan”, Eevert Partinen sanoo.



Tabletti pitää ottaa oikein


Vaikka melatoniini on kehon oma luonnollinen hormoni, myös sen annostelu oikein on tärkeää. Väärään aikaan otettuna siitä voi olla haittaa.


Melatoniini ei ole siinä mielessä unilääke, että sen voisi ottaa vasta silloin, jos uni ei tule. Koska tabletilla on tarkoitus voimistaa kehon omaa valmistautumista nukkumiseen, myös melatoniinitabletti pitäisi ottaa samaan aikaan kun keho itse alkaa tuottaa tätä unihormonia.


Jos menet nukkumaan esimerkiksi kello 22 ja heräät kello kuusi, melatoniinin oikea annosteluaika lasketaan unen keskikohdasta (kello 2) kuusi tuntia taaksepäin: tabletti pitäisi ottaa kello 20 eli jo pari tuntia ennen nukkumaanmenoaikaa.


”Jos melatoniinia ottaa liian myöhään, se voi sotkea kehon sisäistä kelloa ja pahentaa uniongelmia entisestään. Nyrkkisääntö on, että melatoniinia ei pidä ottaa kello 22:n jälkeen”, Eevert Partinen muistuttaa. Eikä siis missään tapauksessa enää aamuyöstä.







2 995 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page