top of page

Kännykkä voi jopa auttaa unta

Pitkään on neuvottu, että kännykän käyttö tulisi lopettaa tunti tai pari ennen nukkumaanmenoa. Uuden tutkimuksen mukaan asia ei ole mustavalkoinen: jotkut sovellukset jopa helpottavat nukahtamista.Mitä sinä teet puhelimella iltaisin? Selaatko somea, entä deittipalveluita? Luetko ja kirjoitatko sähköpostia? Selaatko kalenteria? Pelaatko pelejä tai katseletko videoita? Ja teetkö tätä kaikkea sohvalla ennen nukkumaan käymistä vai vielä sängyssä juuri ennen nukahtamista?


Se mitä ja milloin puhelimella teet, vaikuttaa siihen, miten hyvin nukut.


Älypuhelimen käyttöä on tutkinut Aku Visuri Oulun yliopiston tietotekniikan yksikössä. Tulokset ovat osin ristiriitaisia aiempien tulosten tai oletusten kanssa. Kaikki älypuhelimen käyttö ei näyttäisi häiritsevän unta vaan jopa parantavan sitä.


Puhelin ja älykello tutkimusvälineinä


86 tutkimushenkilön älypuhelimen käyttöä seurattiin ja heidän unensa laatua mitattiin älysormuksen avulla yhteensä neljän kuukauden ajan vuosina 2019 ja 2020. Unen laatua analysoitiin seuraamalla nukahtamisviivettä (miten kauan valojen sammuttamisesta menee nukahtamiseen) ja nukkumisen laatua muun muassa sykkeen, sykevälivaihtelun ja unen kokonaiskeston avulla.


Tuloksista muutama tulos nousee ylitse muiden: intensiivinenkään kännykän käyttö illalla ei välttämättä häiritse unta. Suurin vaikutus älypuhelimella oli silloin, kun sitä käyttää sängyssä juuri ennen nukahtamista. Erilaisilla sovelluksilla oli erilaiset vaikutukset uneen: se mitä kännykällä tekee, on siis ratkaisevaa.


Musiikki ja kalenteri rauhoittavat


Se ei yllätä, että rauhoittavan musiikin kuuntelu helpottaa nukahtamista – se tiedettiin entuudestaan toisista tutkimuksista. Mutta myös kalenterin käyttäminen tai vaikkapa Whatsappilla viestittely voivat parantaa unenlaatua. Ehkä kalenterin käyttö rauhoittaa mieltä, koska sillä ajattelee saavansa tulevien päivien aikatauluja hallintaan? Ehkä oman lähipiirin kanssa viestittely auttaa nukahtamaan rauhallisesti?


Toisaalta viihdekäyttö kuten Netflixin katsominen näyttäisi heikentävän unenlaatua. Sosiaalisen median (Facebook, Instagram, Snapchat) käytöllä näyttäisi olevan melko neutraali vaikutus (ei paranna eikä huononna unenlaatua), paitsi jos sitä käyttää pitkään – silloin vaikutus uneen on negatiivinen.


Voit tarkastella erilaisten sovellusten vaikutusta Ylen tekemästä laajasta jutusta


Koko tutkimusselostus löytyy puolestaan täältä.


Puhelin ei silti ole unilelu


Monet kännykän käytön haitat näyttäisivät kuitenkin lisääntyvän, jos puhelinta käyttää vielä sängyssä eli juuri ennen nukahtamista. Siten vanha neuvo, että sängyssä kannattaa vain nukkua tai rakastella, on tämänkin tutkimuksen jälkeen voimissaan.


Jokainen voi itse arvioida, millainen kännykän käyttö haittaa unta ja millainen edistää. Jos illalla pelaa pasianssia ja siten rauhoittaa mieltänsä, voi nukahtamiselle kuvitella olevan hyvät edellytykset. Jos puolestaan kinastelee arvokysymyksistä vaikkapa X:ssä (ent. Twitter), on varmasti turha odotella nukkumattia kovin pian sen jälkeen.


Tutkimusta tarvitaan lisää, kuten tutkija itsekin sanoo. Käytämme älypuhelinta niin moneen tarkoitukseen ja niin yksilöllisesti, että sen vaikutukset myös uneen vaihtelevat suuresti.

299 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page