top of page

Jos teet vain yhden asian

Haluatko parantaa nukkumistasi, mutta sinulla ei ole aikaa, halua tai edes tarvetta myllätä arkeasi suuresti? Jos sinulla on mahdollisuus tehdä vain yksi asia unen hyväksi, olkoon se tämä.


Emme voi pakottaa itseämme nukkumaan. Ja vaikka kuinka toivoisi nukahtavansa, sekään ei välttämättä auta. Uni on monen tekijä säätelemä prosessi, mutta tahdolla on kovin vähän tekemistä sen kanssa.

 

Mikä siis avuksi, jos haluaa nukkua pidempiä yöunia, nukahtaa aikaisemmin tai parantaa unen laatua? On yksi asia, joka vaikuttaa unen kokonaisuuteen ja jota voimme itse säädellä, nimittäin herääminen.

 

Jos haluat säännöllistää untasi, kannattaa alkaa herätä aina samaan aikaan. Siis myös viikonloppuisin tai muina vapaapäivinä kannattaa herätä samaan aikaan kuin työ- tai kouluaamuina. Kuulostaako ikävältä? Voi olla, mutta se on käytännössä varmin tapa vaikuttaa siihen, miten ja milloin nukut.


Meillä on perimässämme geenejä, jotka säätelevät vuorokausirytmimme ajoittumista: osa meistä on aamuvirkkuja, osa taas iltavirkkuja. Tämä toki vaikuttaa siihen, millainen nukkumisrytmi tuntuu itsestä luonnollisimmalta. Lue tästä lisää.

 

Unta säätelevät monet asiat, mutta yksi tärkeimmistä on vuorokausirytmi. Kun olemme valvoneet tarpeeksi pitkään, alkaa nukuttaa. Uni, jos mikä, rakastaa säännöllisyyttä. Mitä säännöllisempi tämä rytmi on, sitä säännöllisempää on myös

uni. Kun alkaa nousta aamuisin samaan aikaan jokaisena viikonpäivänä, alkaa myös nukuttaa iltaisin aina samaan aikaan. Tämä on paras keino saada itsensä nukahtamaan oikeaan aikaan ja saamaan riittävästi unta. Unirytmin säännöllistämisellä on kiistattomia terveyshyötyjä, sanoo unitutkija Timo Partonen.

 

Kuulostaako tylsältä? Ehkä, mutta eikö se puolestaan kuulosta ihanalta, että herää aamulla virkeänä, hyvin nukutun yön jälkeen? Elämä on täynnä valintoja. Kannattaa ainakin kokeilla! :)


 

 

 

 

 

 

 

 

744 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page