• Leeni

Joko loppuu kellojensiirtely?

Vuosi 2021 piti olla viimeinen kerta, kun kelloja siirrellään talven ja kesän taitekohdassa. Miten kellojensiirtelyn mahtaa käydä koronaepidemian sekoittamassa maailmassa?Euroopan kesä- ja talviajan siirtelyä säätelevästä direktiivistä ei ole vähään aikaan kuulunut mitään. EU:n alueella piti luopua kesä- ja talviajan vaihtelusta jo ensi vuonna. Kukaan ei tunnu uskovan, että se toteutuisi.

– Koko hanke näyttää tällä hetkellä olevan jumissa. Varmaankin koronaepidemian aiheuttamat myllerrykset ovat jättäneet tämän asian hankepinon pohjalle, tutkimusprofessori Timo Partonen THL:stä sanoo.

Asiaa edistetään nyt virkamiestasolla. Direktiivi ei kuitenkaan tule voimaan ennen kuin Euroopan neuvosto ja Euroopan parlamentti ovat sen yhdessä hyväksyneet.

Euroopan komissio ehdotti kesäajasta luopumista koko EU:ssa. Euroopan parlamentti äänesti komission ehdotuksesta jo keväällä 2019 ja esitti voimaantuloa 2021 alkaen. Suomi teki töitä kellonajan siirtelystä luopumiseksi koko puheenjohtajakautensa ajan. Kansallisesti Suomi ei kuitenkaan voi päättää kellojen siirtelystä luopumisesta, vaan asiasta on päätettävä EU:ssa.

Direktiivin voimaantulo edellyttää Euroopan parlamentin ja Euroopan unionin neuvoston yhteispäätöstä. Vasta tämän jälkeen se saatetaan kansallisesti voimaan kussakin EU-jäsenvaltiossa.

LVM:n sivuilla todetaan, että suomalaisten näkemyksiä kellojen siirtelyyn on selvitetty muun muassa galluptutkimuksella ja oikeusministeriön Otakantaa-palvelussa järjestetyllä kansalaiskyselyllä. Suurin osa selvityksiin vastanneista kannattaa kellojen siirtelystä luopumista. Myös elinkeinoelämä on ottanut kantaa sen lopettamisen puolesta.

Pysyvä kesäaika vaihtaisi Suomen aikavyöhykkeen tunnin itään päin eli Moskovan aikaan. Suomalaiset ovat eri äänestyksissä kannattaneet eniten siirtymistä pysyvään talviaikaan. Myös uniasiantuntijat ovat olleet pysyvän talviajan kannalla, koska se pitäisi talviaamut valoisampina.

Unen kannalta olisi tärkeää saada lisää valoisia tunteja aamuun. Kesäillat hämärtyisivät aiemmin, mikä sekin auttaisi nukkumista. Sisäisen kellon toiminnan kannalta vielä parempi ratkaisu saattaisi olla siirtyä pysyvästi Keski-Euroopan aikaan, Timo Partonen sanoo.

Suomen eduskunta päättää lopulta, mikä aika Suomessa valitaan pysyvästi käyttöön, jos kellojen siirtelystä luovutaan EU:ssa.

53 views0 comments

Recent Posts

See All