top of page

Hoida unta, hoida kipua

Unettomuuden ja pitkittyneen kivun yhteys on ikävän luja: molemmat lietsovat toisiaan. Oikealla hoidolla pyritään iskemään kiilaa tähän kierteeseen.Kroonisella kivulla ja pitkittyneellä unettomuushäiriöillä on toisiaan voimistava vaikutus. Kipu häiritsee nukkumista, ja univaje puolestaan madaltaa kipukynnystä, jolloin kivun tuntemus on voimakkaampi. Kierre häiritsee elämänlaatua ja hyvinvointia monella tavalla.


"Kipu tosiaan tuntuu unenkin läpi. Tämä ei ole ”vahinko” vaan evoluution turvatoimi, jotta kipu herättäisi silloin, jos vaara uhkaa", unihoitaja Tuula Tanskanen HUS:n unihäiriöpoliklinikalta sanoo.


Kipu ei aina herätä, mutta se keventää unta. Kipupotilaalla on todettu unen aikana valveelle ominaista aivotoimintaa.


Jos kivun lisäksi on unettomalle tyypillistä herkkyyttä havahtua ja taipumusta huolehtimiseen ja ahdistukseen, nämä kaikki yhdessä voivat häiritä unta merkittävästi.


Haitallinen noidankehä


Kun kipupotilas nukkuu huonosti, hän usein kokee kivut entistäkin voimakkaampana. Sekä kivut että univaje puolestaan laskevat mielialaa. Huonosti nukutun yön jälkeen ei jaksa liikkua eikä tehdä itselle mieluisia asioita. Kun ei tule liikuttua, uni voi huonontua sen vuoksi entisestään.


"Tällainen noidankehä syntyy helposti ja vaikuttaa todella paljon elämänlaatuun ja vointiin. Siksi se olisi tärkeää saada katkaistua", unihoitaja Tuula Tanskanen sanoo.


Mikä hoito tehoaa parhaiten?


Kumpaa sitten pitäisi hoitaa, unettomuutta vai kipua – vai molempia?


"Kun on samanaikaisesti sekä pitkäaikaista kipua että unettomuutta, viimeaikaisen tutkimustiedon valossa näyttäisi siltä, että tällöin kannattaa panostaa unen hoitamiseen. Unettomuuden kognitiivinen käyttäytymisterapia lievittää unettomuusoireita, kivun häiritsevyyttä ja masennusoireita", Tuula Tanskanen sanoo.

.


Unen hoidossa on tärkeintä se, mitä tapahtuu valveen aikana. Tanskasen mukaan liikunnan merkitystä ei voi korostaa liikaa: se auttaa kipuun, unettomuuteen ja mielialaan.


Miten kipukierrettä hoidetaan?


Myös pitkäikaisen kivun hoidossa korostetaan nykyään lääkkeettömiä hoitoja. Myös lääkkeet ja fysioterapia kuuluvat hoitovalikoimaan hoitavan lääkärin ohjeen mukaisesti. Sen rinnalla kuitenkin olisi tärkeää hoitaa myös unta. Unettomuuden lääkkeetön hoito (CBT-I) on ensisijainen hoito pitkäaikaiseen unettomuuteen.


Unettomuuden hoidossa kartoitetaan aina nukkumiseen liittyviä ajatusmalleja ja käyttäytymistapoja ja vaikutetaan niihin. Uni-valverytmin säännöllisyys ja päiväaikainen aktiivisuus ovat tärkeitä hyvän unen perusedellytyksiä.


Unettomuuden hoidossa haastetaan myös uneen liittyviä ajatuksia, jotka usein ovat jyrkkiä ja mustavalkoisia; hoitoon kuuluu opetella suhteuttamaan omia ajatuksia. Usein taustalla on myös ylivireyttä, joka estää rentoutumasta ja nukahtamasta.


"Ehkä yllättävämpi havainto voi olla, että potilas saattaakin nukkua enemmän kuin luulee. Tämä voi liittyä esimerkiksi siihen, että kipu tekee unesta kevyempää, jolloin siitä havahtuu helpommin. Saattaa tuntua, ettei ole nukkunut lainkaan, vaikka oikeasti unta on kuitenkin heräämisten välissä tullut. Tämä tieto voi myös helpottaa: unta on sittenkin enemmän kuin on luullut", Tuula Tanskanen sanoo.113 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page