Vaihdevuodet aiheuttavat unihäiriöitä jopa joka toiselle sen ikäiselle naiselle. Ja ”se ikä” voi alkaa esivaihdevuosien oireilla jo yllättävän aikaisin.
Vaihdevuosioireita voi alkaa tulla jo nelikymppisenä eli jo silloin, kun osa naisista vielä suunnittelee raskaaksi tulemista. On tapauksia, joissa on lähdetty etsimään syytä lapsettomuuteen ja löydettykin esivaihdevuodet.
Oireita alkaa tulla jo vuosia ennen viimeisiä kuukautisia, jotka tulevat keskimäärin 51-vuotiaana. Hedelmällisyyden hiipuminen johtuu estrogeenituotannon vähenemisestä, joka puolestaan aiheuttaa nuo tunnetut vaihdevuosiin liittyvät oireilut. Niitä tulee tavallisimmin 47–55-vuotiaana.
Tyypillisimmät oireet ovat kuumat aallot eli äkilliset hikoilupuuskat, joita voi tulla hyvinkin tiuhaan pitkin päivää. Elimistön lämmönsäätelyjärjestelmä menee jostain syystä sekaisin estrogeenituotannon muuttuessa.
Oireet herättelevät tiuhaan
Yöllä vaihdevuodet aiheuttavat usein heräilyä, johon tyypillisesti liittyy hikoilun ja palelemisen vuorottelua. Nainen voi herätä yöllä yöpaita ja jopa lakana aivan märkänä. Yöunen rikkonaisuus on tyypillinen vaihdevuosioire, josta kärsii jopa 50 % vaihdevuosi-ikäisistä naisista. Kaikilla siihen ei liity hikoilua, mutta uni häiriintyy silti.
Unettomuus on naisilla noin 1,5 kertaa yleisempää kuin miehillä, ja erityisesti vaihdevuosi-iässä ero korostuu. Elämänvaiheeseen liittyy myös monia muutoksia, jotka saattavat aiheuttaa stressiä ja siten osaltaan häiritä yöunta.
Jos uni kärsii yöllisten kuumien aaltojen vuoksi, parhaiten oireisiin auttaa hormonikorvaushoito. Korvaushoito voidaan annostella tabletteina, mutta yhä enemmän suositaan iholle siveltävää geeliä tai laastaria. Hormonikorvaushoito vähentää selvästi kuumia aaltoja ja unihäiriöitä. Se myös suojaa osteoporoosilta ja ehkäisee sydäntauteja, joiden riski lisääntyy keski-iässä.
Kaikille hormonikorvaushoito ei sovi, esimerkiksi jos on sairastanut rintasyövän. Silloin on olemassa muita keinoja hoitaa elämää haittaavia oireita.
Puhtaat viileät lakanat
Naiset ovat aina keksineet monenlaisia keinoja helpottaa oloaan, kun kuuma aalto iskee. Joku seisoo avoimen pakastinkaapin edessä, kunnes keho viilenee, tai nukkuu talvisinkin ikkuna auki, vaikka pakkasta olisi kuinka paljon.
Makuuhuoneen viihtyisyys ja sängyn ja vuodevaatteiden laatu vaikuttavat suuresti nukkumismukavuuteen. Jos kehon lämpötila heittelehtii hormonimyrskyn seurauksena, voi ulkoisilla seikoilla tehdä olonsa mahdollisimman miellyttäväksi.
Patjan, peitteen, tyynyn ja lakanoiden laadulla voi parantaa nukkumiskokemusta huomattavasti. Lämpöä tasaavat ja nopeasti kuivuvat petivaatteet ovat hyvä vaihtoehto vaihdevuosi-ikäiselle, niin naiselle kuin miehelle. Erityisen tärkeää on huolehtia puhtaudesta eli vaihtaa ja pestä petivaatteita riittävän usein.
Lähde: Leena Väisälä & Leeni Peltonen: Virtaa vaihdevuosiin (Otava 2020)
Comments