Miten aamiaisella voi olla vaikutusta siihen, miten nukut? Tuntuu kummalliselta, mutta väitteessä on paljon järkeä.
Toiset sanovat, että aamulla ei ruoka maistu, kun taas toisilla on kova nälkä heti heidän herätessään – he eivät voisi kuvitellakaan lähtevänsä töihin tai harrastuksiin ilman aamupalaa.
Tosiasia on, että elimistön energiavarastot ovat aamulla tyhjät yön paaston jälkeen, ja päivän alkajaisiksi kannattaa nauttia ainakin pieni aamiainen. Luonnollisen ruokarytmin taustalla vaikuttavat fysiologiset seikat. Ihminen syö, koska tarvitsee ravintoa rakennusaineeksi ja kaikkeen toimintaansa. Elimistön hieno koneisto aiheuttaa ihmiselle nälän tunteen sopivin väliajoin.
Säännöllinen ruokarytmi on hyvä tapa huolehtia omasta hyvinvoinnista.
Kun ruokailu painottuu aamupäivään ja päivään eikä iltaan, työskentelyteho säilyy, elimistö pysyy päivän vireänä ja rauhoittuu iltaa ja nukkuma-aikaa kohti. Ihmisen aineenvaihdunta ja kaikki elimistön toiminnot toimivat päiväpainotteisesti, joten päiväpainotteinen syöminen tukee hyvinvointia. Illalla ruuansulatuskin hidastuu, joten suurten aterioiden nauttiminen myöhään voi häiritä unta.
Myöhäinen päivällinen kartuttaa kiloja
Moni unitutkija on sitä mieltä, että Välimeren maille tyypillinen myöhäinen päivällinen tai illallinen ei ole hyväksi elimistölle. Esimerkiksi espanjalaiset tutkijat ovat huolissaan väestön myöhäisestä nukkumaanmenoajasta. Lihavuus on kaikissa Välimeren maissa kasvava ongelma.
Myöhäinen ruokailuajankohta voi olla yksi selitys kehitykseen. Ruoka ei välttämättä maistu aamulla, jos hyvin myöhään illalla on nautittu runsas ateria. Jos jättää aamiaisen väliin , ruokarytmi siirtyy automaattisesti iltapainotteiseen suuntaan. Iltasyöminen myös helposti kasvattaa ruokamäärän turhan suureksi, sillä aivojen kylläisyyskeskus alkaa vetäytyä lepoon iltaa kohti kuten muutkin elimistön toiminnot.
Jos aikainen aamiainen ei tahdo maistua, kannattaa tehdä kaikki muut aamutoimet ennen ruokailua. Aamupesun, pukeutumisen ja vuoteen sijaamisen jälkeen syöminen voikin jo tuntua houkuttelevammalta. Syöminen parantaa keskittymiskykyä ja muistia, sillä aivot tarvitsevat ravintoa jatkuvasti. Aamun ateria antaa siis hyvän perustan elimistön terveyttä tukevalle päivärytmille, johon kuuluu rauhoittuminen illalla ja yön lepo.
Soili Soisalo, tietokirjailija, ravitsemusasiantuntija
Comments