top of page

Älä valvo onnesi ohi

Sanonta varoittaa, ettei pitäisi kulkea onnensa ohi. Hyvän unen voi kadottaa myös ohittamalla parhaan uni-ikkunansa. Miten se tapahtuu?

 

Yhtenä iltana minun piti hakea perhettä lentokentältä puolen yön aikoihin. Noh, niin kuin usein käy, lento oli myöhässä, ja lopulta kaikkien vaiheiden jälkeen pääsimme kotiin vasta kahden jälkeen. Miten kävi minun, melko iltatorkun nukkujan? En nukkunut silmällistäkään koko yönä, vaikka väsytti oikein kunnolla. Tässä hyvä – tai oikeastaan huono – esimerkki siitä, miten oman uni-ikkunansa voi ohittaa ja saman tien kadottaa koko yön unet.

 


Mutta mikä ihmeen uni-ikkuna?

 

Uni-ikkuna on optimaalinen hetki nukahtaa. Se määräytyy yksilöllisesti monen tekijän summana. Siihen vaikuttaa valomäärä, sillä nukahtamista edistävää melatoniinia alkaa erittyä, kun valon määrä vähenee. Tieto tästä menee silmien kautta aivoihin – se kertoo, että kohta valmistaudutaan nukkumaan. (Suomen kesä tuo tähän omat haasteena, ja se vaikeuttaakin monien nukkumista.)


 

Lisäksi tarvitaan unipainetta. Valvomisen aikana kehoon kertyy adenosiini-nimistä välittäjäainetta, joka viestii aivoille nukkumisen tarpeesta eli unipaineesta. Kun adenosiinia on kertynyt tarpeeksi, nukahtaminen on mahdollista, lopulta välttämätöntä.

 

Ideaalitapauksessa nämä tekijät kohtaavat oikealla hetkellä: vuorokauden ajankohta nukkumiselle on oikea, ja valvomista on takana tarpeeksi, jotta nukkumiselle on tarve. Lisäksi pitää olla vielä rauha nukahtaa, ja paikka johon voi päänsä kallistaa, mieluiten tietysti oma mukava sänky.

 

Tunnista oma uni-ikkunasi

 

Oman uni-ikkunan tunnistaminen on tärkeää. Älä valvo sen ohi, sillä seuraavan kerran saatat pystyä nukahtamaan vasta noin puolentoista tunnin päästä. Tämä johtuu elimistön vireystilan rytmeistä. Sekä yöllä että päivällä vireystila vaihtelee, ja se tapahtuu noin puolentoista tunnin sykleissä.

 

Yksinkertaisesti sanottuna: mene nukkumaan silloin, kun tunnet itsesi uniseksi. Tavallisimmin se tapahtuu kello 22–24 välissä. Nukahtamistarkoituksessa sänkyyn kannattaa mennä vasta noin vartti ennen kuin haluaisi vaipua uneen.

 

Elämässä on kuitenkin tilanteita, jolloin omien tarpeiden kuunteleminen ei ole aivan yksinkertaista. Evoluution näkökulmasta selviytyminen on vielä tärkeämpää kuin nukkuminen, ja siksi pitää ensin hoitaa jälkeläiset, huolehtia ruuan saannista ja suojautua vihollisilta. Nykyelämässä siis: lapsen itku herättää aina, kovin nälkäisenä ei pysty nukahtamaan, ja stressaavat ajatukset voivat pitää unen loitolla, vaikka olisi kuinka väsynyt.

 

Myös sosiaaliset syyt vaikuttavat. Valvomiseen voi tulla painetta vaikkapa siksi, että puolison rytmi on paljon myöhäisempi kuin oma. Ei ole helppoa sanoa ei vuorovaikutukselle, sillä se on ihmiselle luontaista ja elintärkeää – esimerkiksi sosiaalinen media voi tuupata kiinnostavan keskustelun ärsykkeeksi juuri silloin, kun pitäisi mennä nukkumaan.

 

Vaikka koko maailma ei pyöri sen ympärillä, milloin juuri sinun pitäisi nukahtaa, voit omalta osaltasi tehdä nukkumista edistäviä valintoja. Jos puolison rytmi on erilainen, antakaa tilaa toistenne erilaisuudelle: jos mahdollista, nukkukaa ja valvokaa eri huoneissa. Ajoittakaa yhteiset tekemiset niin, että ajankohta sopii molemmille. On ihan turhaa luoda paineita siitä, että hyvässä parisuhteessa mennään aina nukkumaan käsi kädessä ja samaan aikaan. Molemmat voivat paremmi – ja myös parisuhde – jos kumpikin nukkuu hyvin.

 

Oman unen varmistamiseksi saa ja pitää myös olla itsekäs. Pane puhelin ajoissa kiinni; keskustelu ja maailman seuraaminen voi jatkua seuraavana päivänä.

 

Olisiko tässä hyvä alku uudelle vuodelle?!

 

 

 

165 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page