top of page

Älä odota liikoja – nukut paremmin!

Jos unelta odottaa täydellisyyttä, voi päätyä aivan päinvastaiseen eli nukkumaan huonommin. Miten uneen kannattaa suhtautua?

Uni ei tule käskemällä. Tämän tietävät kaikki, mutta silti toimimme joskus vastoin parempaa tietoamme. Stressaamme unesta jo ehkä päivällä, ja yritämme yöllä nukkua väkisin. Ja kuitenkin, mitä enemmän unta yrittää, sitä varmemmin se karkaa. Miten siis pitäisi suhtautua uneen, jotta nukkuisi mahdollisimman hyvin?


Unettomuuden pelko on yksi yleisimpiä syitä unettomuuden pitkittymiseen. Eikä ihme, sillä valvottu yö voi olla ahdistava kokemus. Miten tuon kierteen saisi katkaistua heti alkuunsa?


Unesta ja nukkumisen tärkeydestä puhutaan nyt paljon, ja jo se on omiaan stressaamaan unettomuuteen taipuvaisia. Nukunko tarpeeksi? Saankohan ensi yönä riittävästi tuota elämän tärkeää eliksiiriä eli laadukasta unta?


Uni ei ole täydellistä


Tärkeintä olisi oppia suhtautumaan uneen rennosti. Sekin auttaa, että tietää jonkin verran unen rakenteesta ja sen ominaisuuksista. Unen määrä ja laatu vaihtelevat. Ikä, päivän aktiivisuus, terveydentila ja monet muut seikat vaikuttavat siihen, miten nukut yöllä. Iän myötä uni kevenee ja aamuheräilyt lisääntyvät.


Siksi ei pidä odottaa unelta täydellisyyttä seitsemänä yönä viikossa. On ihan normaalia, että vaikkapa parina yönä viikossa nukkuu vähän vähemmän tai kevyempää unta.


Unen luonnollisiin mekanismeihin kuuluu, että huonosti nukutun yön jälkeen nukkuu usein niin sanottua korvausunta: syvää unta tulee silloin tavallista enemmän. Elimistö ottaa tavallaan takaisin sen, mitä satunnainen valvominen on aiheuttanut.


Tahaton yöllä valvominen ei ole mukavaa. Yritä suhtautua yövalvomiseen kuitenkin niin, että se kuuluu elämään ajoittain, ja välillä niin käy kaikille. Jos et pysty nukkumaan, tee olosi niin mukavaksi kuin mahdollista: lue kirjaa tai kuuntele rauhallista musiikkia. Uni saattaa tulla, tai sitten se tulee vasta seuraavana yönä. Ja sekin on ihan ok.

371 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page