top of page
JaksaParemmin_Color_teksti_edited.png
Vaihdevuodet rikkovat unen – mikä avuksi?Vaihdevuodet rikkovat unen – mikä avuksi?
00:00 / 01:04

Vaihdevuodet rikkovat unen – mikä avuksi?

Heräät yöllä hikilammikossa. Ensin on kuuma, sitten tulee vilu. Vaihdat yöpaidan, käännät tyynyn ja peiton, ja välillä joudut vaihtamaan koko lakanasetin keskellä yötä. Pahimmassa tapauksessa et saa enää unta ollenkaan, ja aamulla olet rättiväsynyt. Arveletko olevasi ainoa viisikymppinen, jolle käy näin?


Et todellakaan ole. Vaihdevuodet voivat alkaa yllättävän aikaisin ja kestää pitkään. Niin myös niihin liittyvät unihäiriöt, joista kärsii jopa joka toinen keski-ikäinen nainen. Vaihdevuosiin liittyvät unihäiriöt ovat siis paljon luultua yleisempiä.


Vaihdevuodet johtuvat siitä, että naisen keho lakkaa tuottamasta naishormoni estrogeenia. Ensin sen tuotanto vähenee ja loppuu sitten lähes kokonaan. Näin tapahtuu kaikille naisille, ja jopa 80 prosenttia naisista saa siihen liittyviä oireita.


Olen vasta neljäkymmentä – voiko tämä olla sitä?


Niin sanotut esivaihdevuodet alkavat jo useita vuosia ennen kuin kuukautiset loppuvat. Jo nelikymppinen voi saada esivaihdevuosioireita, jotka johtuvat estrogeenin määrän heittelehtimisestä. Tavallisimmin vaihdevuosioireita tulee 47–55-vuotiaana. Ne kestävät keskimäärin seitsemän vuotta, mutta joillakin paljon pidempään.


Joskus vaihdevuosioireet alkavat nimenomaan unen laadun heikkenemisenä. Yöllä heräily voi liittyä kuumiin aaltoihin, mutta uniongelmia voi tulla myös ilman hikoiluja.


Samaan aikaan vaikuttaa myös ikääntyminen itsessään: unen rakenne muuttuu, kun syvän unen määrä vähenee jopa kymmeniä prosentteja parikymppisen uneen verrattuna.


Elämänvaiheeseen liittyy usein muutoksia, jotka saattavat aiheuttaa stressiä ja siten häiritä yöunta. Unettomuus on naisilla yleisempää kuin miehillä, ja sukupuolten ero korostuu nimenomaan keski-ikään ehtineillä.


Hoitona hormonit


Jos unen laatu heikkenee yöllisten kuumien aaltojen vuoksi, paras hoito tilanteeseen on hormonikorvaushoito. Suomessa käytetään niin sanottua luonnollista estrogeenia, joka on samankaltaista kuin kehon tuottama hormoni. Korvaushoito voidaan annostella tabletteina, mutta yhä enemmän suositaan iholle siveltävää geeliä tai laastaria.


Hormonikorvaushoito vähentää selvästi kuumia aaltoja ja unihäiriöitä. Se myös suojaa osteoporoosilta ja ehkäisee sydäntauteja, joiden riski lisääntyy tässä iässä.


Kaikille hormonikorvaushoito ei sovi, esimerkiksi jos on sairastanut rintasyövän. Silloin on olemassa muita keinoja hoitaa elämää haittaavia oireita.


Mistä tietää, onko kyse vaihdevuosista?


Unihäiriöön voi olla monta syytä myös keski-ikäisellä naisella. Aina ei siis kyse ole hormoneista, mutta usein on. Mistä sitten tietää, mikä heikentyneen unen taustalla on?


Jos uni heikkenee samaan aikaan kun kuukautiskiertoon tulee muutoksia, kannattaa tämä vaihtoehto ottaa huomioon. Kaikille ei tule hikoiluoireita, vaikka se onkin tavallisin estrogeenin vähenemisen seuraus.


Muut syyt voivat tässä iässä olla moninaiset: stressi, elämäntavat, ikääntyminen… kaikki nämä vaikuttavat uneen. Tavallinen syy univaikeuksiin naisilla tässä iässä on kuitenkin hormonaalinen.


Muista siis ehdottomasti mainita gynekologillesi nukkumisen pulmista! Hän osaa ehdottaa sinulle parasta hoitovaihtoehtoa.

Anchor 1
etusivun-logo-2.png

Uusin julkaisu on aina ylimpänä.  Jos olet vasta liittynyt mukaan,  järjestä vanhin ensin!

Vanhin ensin!
Uusin ensin!

VIIKKO

3

Image-empty-state.png

Progressiivinen rentoutusharjoitus

VIIKKO

3

Image-empty-state.png

Vaihdevuodet rikkovat unen – mikä avuksi?

VIIKKO

3

Image-empty-state.png

Päiväunet – kyllä vai ei?

VIIKKO

3

Image-empty-state.png

Löydä oma uni-ikkunasi!

VIIKKO

3

Image-empty-state.png

Oletko yöpöllö vai aamun kiuru?

Tilaa uutiskirje ja saat hyvän olon vinkit ensimmäisenä.

Kiitos tilauksesta!

Yhteistyössä:

unikulma.png
bottom of page