top of page
JaksaParemmin_Color_teksti_edited.png
Uni ja evoluutioUni ja evoluutio
00:00 / 01:04

Uni ja evoluutio

Uni on ihmiselle välttämätöntä, kirjaimellisesti elintärkeää. Ilman unta ei voi säilyä hengissä. Miksi sitten kuitenkin nukumme usein liian vähän, ja miksi uni häiriintyy niin helposti? Uni on monimutkainen järjestelmä ja samalla herkkä monille häiriöille.


Ihminen on evoluutioprosessin tulos. Nykyihmiselle periytyneet ominaisuudet ovat olleet jollain lailla lajin säilymisen kannalta tärkeitä. Myös unen ominaisuuksia voi pohtia evoluution näkökulmasta. Onko herkkäunisuudella siis ollut jokin tärkeä tehtävä ihmisen kehityskulussa?


Jos herkkäunisuus olisi ollut ihmislajille tuhoisaa, huonosti nukkuvat olisivat karsiutuneet sukupolvien ketjussa pois jo kymmeniä tuhansia vuosia sitten. Niin ei kuitenkaan ole käynyt.


Herkästi hereille havahtuvilla on siis ollut tehtävä. Tällaiset ihmiset ovat olleet laumansa ”leijonavahteja”, heitä jotka hälyttävät apua, kun vaara uhkaa. Ihmisen aivot ovat vanhat; ne ovat kehittyneet nykyisenlaisiksi silloin, kun elimme vielä metsästäjä-keräilijöinä. Aivot ovat siis rakenteeltaan samat, mutta ympäristö on muuttunut paljon.


Nykyisin meitä eivät enää uhkaa leijonat tai vihollisheimojen hyökkäykset. Pelot ja uhat tulevat nykyisin useimmiten oman päämme sisältä: kun pohdimme ahdistavia asioita, kehomme reagoi näihin sisäisiin uhkiin aivan kuten tuhansia vuosia sitten leijonan karjahdukseen.


Aivojen sisäosissa sijaitsevat amygdalat koordinoivat tunteiden herättämiä reaktioita. Yhdessä stressijärjestelmän kanssa amygdalat auttavat meitä toimimaan oikein uhkaavissa tilanteissa. Sisäiset uhat kuten stressaavat ajatukset saavat elimistön reagoimaan aivan kuten ulkoisiin uhkiin.


Koko keho joutuu hälytystilaan, kun mieleen putkahtaa ahdistava ajatus. Vaikka tuota ”uhkaa” ei voisi juuri keskellä yötä mitenkään torjua, aivomme pyrkivät tekemään niin. Siksi nukkuminen ei sillä hetkellä onnistu, niin kovasti kuin sitä yrittäisikin.


Nukkumisen kannalta on tärkeää opetella rauhoittumaan ja rentoutumaan. Niitä voi opetella kuten muitakin taitoja. Rentouttamalla kehoaan oppii rauhoittamaan myös mieltään. Näitä taitoja opetellaan Unioppaan monenlaisten keinojen avulla.

Anchor 1
etusivun-logo-2.png

Uusin julkaisu on aina ylimpänä.  Jos olet vasta liittynyt mukaan,  järjestä vanhin ensin!

Vanhin ensin!
Uusin ensin!

VIIKKO

8

Image-empty-state.png

Uni ja evoluutio

VIIKKO

8

Image-empty-state.png

Huonon yön jälkeen

VIIKKO

8

Image-empty-state.png

Mikä unta voi häiritä?

VIIKKO

8

Image-empty-state.png

Mikä on huolihetki?

VIIKKO

8

Image-empty-state.png

Herkkä, huolehtivainen ja uneton

Tilaa uutiskirje ja saat hyvän olon vinkit ensimmäisenä.

Kiitos tilauksesta!

Yhteistyössä:

unikulma.png
bottom of page