top of page
JaksaParemmin_Color_teksti_edited.png
Kipu ja unettomuus ruokkivat toisiaanKipu ja unettomuus ruokkivat toisiaan
00:00 / 01:04

Kipu ja unettomuus ruokkivat toisiaan

Kipu kuuluu ajoittain kaikkien elämään, ja se liittyy monenlaisiin vammoihin ja sairauksiin. Kivun varsinainen tehtävä on varoittaa vaarasta: kun johonkin sattuu, pyrimme vaistomaisesti välttämään kivun aiheuttajaa. Se on kehon viisautta!


Ymmärrettävää on myös se, että kivun jyllätessä ei pysty nukkumaan. Jos vatsakivun syy on umpilisäkkeen tulehdus, on tärkeää hakeutua sairaalaan sen sijaan, että vetelisi hirsiä.


Kivun ja unen yhteys on kuitenkin vielä mutkikkaampi. Tutkimukset osoittavat, että kipu ja unihäiriöt liittyvät usein toisiinsa. Itse kipu toki haittaa elämänlaatua, mutta niin tekee myös unihäiriö. Etenkin pitkittyessään nämä kietoutuvat usein yhteen, eikä aina ole helppoa tietää, kumpi on seuraus ja kumpi syy. Yli puolet unettomuuspotilaista kärsii kivuista.


Pitkäaikainen univaje lisää kivun kokemusta. Tutkimuksissa on havaittu, että kun potilaita estetään nukkumasta, myös kivun kokemus lisääntyy. Unihäiriö siis lisää kipuherkkyyttä, ja kipu puolestaan

aiheuttaa ahdistusta, ja se lisää riskiä potea unettomuutta. Melkoinen noidankehä siis.


Tutkijoiden mukaan unihäiriö voi vaikuttaa kipuun esimerkiksi vähentämällä syvää unta. Unen luonnollinen rakenne eli unisykli särkyy esimerkiksi siksi, että kipu herättää kesken unien. Unen virkistävyys heikentyy, kun kevyen unen jaksot toistuvat tavallista tiheämmin aina heräämisten jälkeen.


Jos kärsit kroonisesta kivusta, on siis tärkeää ottaa huomioon myös unen laatu. Ota asia puheeksi hoitavan lääkärin kanssa! Sekä kivun että unen hoitaminen on tärkeää!

Anchor 1
etusivun-logo-2.png

Uusin julkaisu on aina ylimpänä.  Jos olet vasta liittynyt mukaan,  järjestä vanhin ensin!

Vanhin ensin!
Uusin ensin!

VIIKKO

10

Image-empty-state.png

Kipu ja unettomuus ruokkivat toisiaan

VIIKKO

10

Image-empty-state.png

Voiko syömällä hyvin myös nukkua hyvin?

VIIKKO

10

Image-empty-state.png

Mistä apua unihäiriöön?

VIIKKO

10

Image-empty-state.png

Mikä minua vaivaa? Miksi en pysty nukkumaan?

Tilaa uutiskirje ja saat hyvän olon vinkit ensimmäisenä.

Kiitos tilauksesta!

Yhteistyössä:

unikulma.png
bottom of page