top of page

Uni maittaa uudessa sängyssä

Uusi sänky ja lisää rauhallista aikaa – siinä Petteri Koposelle eväät parempaan nukkumiseen. Koponen pelaa nyt viimeistä kauttaan Seagullseissa, joten jatkossa koko elämä ei enää pyöri koripallon ehdoilla.Puhelimeen vastaa kello 13 juuri herännyt mies. Edellisenä iltana – tai oikeastaan yönä – hän pääsi nukkumaan vasta kolmen jälkeen, sillä illalla pelattiin Korisliigan ottelu Kauhajoella.


”Iso kiitos vaimolleni Lindalle, että sain aamulla jäädä nukkumaan. Pelireissun jälkeen on hyvä saada levätä univelat pois. Onneksi ollaan kuitenkin Suomessa, ja matkat ovat suhteellisen lyhyitä. Ulkomaan vuosina samaan viikkoon osui usein kolmekin peliä, ja pitkät etäisyydet saattoivat siten pitää minut pitkään reissun päällä”, Petteri Koponen kertoo.


Vaikka Koponen on huippu-urheilijana pitänyt aina hyvää huolta kunnostaan, uni ei aina ole ollut tarpeeksi hyvää.


”Olen nukkujana levoton, pyörin ja hyörin sängyssä, joten aina uni ei ole ollut tarpeeksi palauttavaa”, Koponen myöntää. Pitkä ura koripalloilijana tuntuu jo kropassa, ja esimerkiksi lonkkavaivat kiusaavat häntä. Jokaöiset heräilyt ovat siis tuttuja.


”Välillä sattuu joka paikkaan.”Uuden sängyn iloa


Hiljattain Unikulman sängyn hankkinut Koponen on valintaansa erittäin tyytyväinen. 210 senttiä pitkä sänky antaa tarpeeksi tilaa koripalloilijalle, vaikkei 193-senttinen Koponen ole heidän joukossaan pisimmästä päästä.


”Uni on selvästi levollisempaa, kun omalle kropalle räätälöity patja vähentää pyörimistä. Aamulla huomaa, että palautuminen on ollut tehokkaampaa, ja päivällä jaksaa paremmin”, Petteri Koponen sanoo.

Kun sängyssä ei tarvitse koko ajan hakea parempaa asentoa, uni ei keskeydy jatkuvasti. Kaikki unen vaiheet seuraavat toisiaan luonnollisesti, ja unen tärkeät tehtävät tulevat hoidetuiksi ajallaan.


Sängyn moottoriominaisuudet ovat myös käytössä joka ilta.


”Hieronta on ihan ehdoton juttu, käytän sitä säännöllisesti. Ja usein vielä nostan vähän jalkopäätä ylös, niin jalat palautuvat rasituksen jälkeen paremmin”, Petteri Koponen sanoo.


Ei somea vaan kirjoja


Petteri Koposta saattaa iltaisin valvottaa pelistä päälle jäänyt ylivireystila. Sen nollaamiseen tarvitaan aikaa ja sopivia, rauhoittavia rutiineja.


”Tiedän kyllä, mikä untani häiritsee: esimerkiksi twitterin selailu iltamyöhään on todella huono tapa. Paljon paremmin nukun, jos olen esimerkiksi lukenut illalla kirjaa”, Petteri Koponen kertoo.


Rankan treenaamisen vastapainoksi on huolehdittava myös energian saannista. Monipuolinen ruokavalio on ammattiurheilijalle välttämättömyys. Koponen on huomannut myös, miten tärkeää on pitää ateriavälit riittävän pieninä.


”Kun syö riittävän usein, ja tietenkin ravintoarvoiltaan hyvää ruokaa, pysyy vireystila tasaisena. Jos en syö riittävän usein, väsähdän ja tulen kiukkuiseksi”, Koponen myöntää.Uusi elämänvaihe alkaa


Petteri Koponen on ilmoittanut lopettavansa ammattilaisuransa kuluvan kauden jälkeen. Seagullsien pelaaja on tehnyt ratkaisunsa.


”20 vuotta koripalloa ja etenkin 13 vuotta ulkomailla olivat erittäin antoisa, mutta myös rankka elämänvaihe. Olemme eläneet koripallon ehdoilla, ja nyt on perheen vuoro. Muutimme Suomeen, koska esikoispoikamme menee ensi syksynä kouluun. Toinen poikamme on nelivuotias. On tärkeää, että he saavat solmia kaverisuhteet ja harrastaa”, Petteri Koponen sanoo.


Hän kertoo lopettamispäätöksen kypsyneen myös omaa jaksamista kuunnellessa.


”Olen aina tottunut olemaan joukkueessa keskeisessä roolissa. Kun ikää tulee, ei enää välttämättä pysty samaan kuin ennen. Se on henkisesti vaikeaa. Voisin toki roikkua mukana, mutta se ei ole minun tapani tehdä asioita”, Koponen kertoo.


Hän aikoo pelikauden päätyttyä vetää rauhassa henkeä, olla perheen kanssa ja pohtia, mitä tekee seuraavaksi.


”Joitain virityksiä toki on, mutta ei vielä mitään varmaa. Tykkään koripallosta niin paljon, että varmasti se jollain lailla on elämässä mukana.”


Koposen vanhempi poika harrastaa jo jalkapalloa, ja nuoremmallekin varmaan löytyy jo ensi syksynä jokin harrastus.


”Tiedän siis ainakin yhden asian, jota teen tulevaisuudessa: kuskaan lapsia harrastuksiin”, Petteri Koponen sanoo naurahtaen.125 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page