top of page

Joel Harkimo: "Jouduin välillä nukkumaan vierashuoneessa"

Päivitetty: 13. huhtik. 2023

Joel Harkimon kalenteri näyttää juuri nyt hengästyttävän täydeltä. Siitä huolimatta levottomaksi nukkujaksi diagnosoitu Harkimo nukkuu nyt paremmin. ”Olin jo kokeillut lähes kaikkea muuta, mutta vasta sängyn vaihto auttoi.”Joel Harkimo on tänä syksynä esillä monella areenalla. Jokeri-kuviot sekä Tanssii tähtien kanssa ja Atlantin yli -ohjelmat ovat pitäneet miehen otsikoissa. Tanssitreenit, päivätyö yrittäjänä ja luottamustehtävät kaupunginvaltuustossa venyttävät päivää molemmista päistä. Missä välissä ehdit nukkua?


”Hyvä kysymys! Stressiä on aina, ja siihen pitää vain tottua. Itse asiassa olen nyt nukkunut pidempiä öitä kuin ennen. Siihen on kaksi hyvää syytä: tanssitreenien ansiosta tulee liikuntaa joka päivä noin neljä tuntia. Toinen hyvä syy löytyy makuuhuoneesta: uusi sänky”, Joel Harkimo sanoo.


Kelataanpa vähän taaksepäin: mistä Joel Harkimon nukkumista koskevat muutokset alkoivat?


Unitutkimus synttärilahjaksi


Joel Harkimo on aina nukkunut levottomasti ja katkonaisesti. Hän oli jo niin tottunut olotilaan, ettei muistanut, milloin olisi herännyt aamulla virkeänä.


”Nukuin niin levottomasti, että jouduin välillä turvautumaan vierashuoneen sänkyyn, jotta aamuradiossa työskentelevä ja 4:30 heräävä kihlattuni Janni Hussi sai nukkua rauhassa. Enhän minä tahallani häntä häirinnyt, mutta en voinut mitään sille, että pyörin ja hyörin nukkuessani niin paljon”, Joel kertoo.

Avopuoliso ei tietenkään voinut olla huomaamatta tätä. Hän antoikin Joelille osuvan syntymäpäivälahjan: laajan unitutkimuksen.


”Nukuin yhden yön kymmenien piuhojen ja useiden mittalaitteiden kanssa. Tuloksena oli diagnoosi: levottomat jalat, levoton ylävartalo ja lievä uniapnea”, Joel Harkimo kertoo. Yöuni oli katkonaista, jolloin se ei ollut riittävä palauttavaa.


Yölliset heräilyt ja liikehdintä saivat näin selityksensä. Unen parantamiseen Harkimo kokeili ”kaikkea mahdollista”, kuten lievää lääkitystä levottomiin jalkoihin, kamomillateetä, melatoniinia, hiilihydraattipitoista ilta-ateriaa, valojen sammuttelua iltaisin ja niin edelleen. Mikään ei kuitenkaan olennaisesti auttanut.


Uusi koti, uusi sänky


Kesällä Joel Harkimo ja Janni Hussi saivat päätökseen kaksi vuotta kestäneen projektin, kun Sipooseen valmistui pariskunnan uusi talo. Meren rannalla kohoaa kaksikerroksinen, pitkälti itse suunniteltu koti. Yläkerran makuuhuone on varusteltu niin, että unelle on parhaat mahdolliset olosuhteet: tunnelmaa luova kamiina, hyvät pimennysverhot ja ennen kaikkea 210 senttiä leveä Unikulman moottorisänky.


Nyt kumpikin saa nukkua rauhassa, kun sängyssä riittää leveyttä. Joel on myös huomannut nukkuvansa paljon levollisemmin kuin ennen.


”Oman kehon mukaan räätälöity sänky ja SteadyBody-lakanat ovat selvästi vähentänyt levottomuutta, sen voi puolisokin todistaa! Huomaan aamulla nukkuneeni paremmin, koska olen huomattavasti virkeämpi kuin ennen”, Harkimo sanoo.

Joel ei käytä mitään unta mittaavaa laitetta, koska niiden lukemat olivat aina ennen niin masentavia. Ilma niitäkin hän tiesi, ettei ollut nukkunut tarpeeksi hyvin. Nyt hän harkitsee, että voisi taas kokeilla unen mittaamista.


Hän on opetellut myös tunnistamaan, milloin on ylikierroksilla.


”Usein illalla pää käy miljoonaa, koska pitkään jatkuneiden kokousten ja juuri nyt tanssiharjoitusten tai tv-lähetyksen jälkeen ei ole helppo heti rauhoittua. Silloin käytän sängyn hierontaohjelmaa, joka rentouttaa ja valmistelee nukkumista”, Joel Harkimo kertoo.


Ja sitten onkin aika nukahtaa syvään, palauttavaan uneen.
327 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page