top of page

Parauimari Anu Valli: ”Ei enää katkonaista unta”

MS-tautia sairastava Anu Valli kärsi pitkään katkonaisesta yöunesta. ”Aamulla saattoi olla sellainen tunne, että ei ole nukkunut lainkaan. Nyt tämä vaikeus on ohi, ja illalla oikein odotan, että pääsen sänkyyn”, hän sanoo.Anu Valli, 43, aloitti kuusi vuotta sitten tavoitteellisen uimaharrastuksen. Parauimareiden kilparyhmässä hän on treenannut kaksi vuotta.


”Olen vielä alussa tällä uralla. Tavoitteiden asettaminen tässä iässä on erilaista kuin nuorena. Mutta tarkoitus on treenata tavoitteellisesti ja kilpailla fiiliksen mukaan, ”, Anu Valli sanoo.


Anu työskentelee markkinointiviestintätoimistossa seniorikonsulttina. Koti on Vantaan Rajakylässä, ja siellä asuu vuoroviikoin 13-vuotias Oona-tytär sekä Hilma, brittiläinen lyhytkarvainen kissa.


”Ja lähiviikkoina meille muuttaa myös kissanpentu Olli. Se on ihana asia”, Anu sanoo.


”Vain jalat eivät toimi”


Anu Valli sai 17-vuotiaana kuulla sairastavansa MS-tautia. Nuorten aikuisten yleisimpään liikunta- ja toimintakykyyn vaikuttavaan keskushermostosairauteen ei ole parantavaa hoitoa, mutta lääkkeillä voidaan hoitaa oireita ja vaikuttaa sairauden kulkuun ja etenemiseen. Anulla sairauden ensioire oli näköhermontulehdus, joka on tyypillinen ensimmäinen merkki ms-taudista.


”Kovin paukku se oli äidilleni, ei niinkään minulle, sillä aluksi tauti ei vaivannut minua lainkaan. Pitkään en edes kertonut siitä kuin aivan lähipiirille. Nyt olen elänyt taudin kanssa jo 25 vuotta.”


Anu osallistui muun muassa Miss Suomi -kisoihin ja opiskeli medianomiksi, meni naimisiin ja sai lapsen.


Noin kymmenen vuotta sitten tauti alkoi vaikuttaa Anu Vallin liikuntakykyyn. Aluksi jäivät juoksulenkit, sitten kävelykin vaikeutui.


”Juuri nyt jalat eivät oikein toimi. Liikun lyhyitä matkoja kepin kanssa ja muuten pyörätuolilla. Jalat vaikuttavat välillisesti myös selkään, joka tulee ajoittain tosi kipeäksi”, Anu Valli kertoo.


MS-taudille on tyypillistä, että vointi vaihtelee. Toisina päivinä olo on kurja, toisina tuntuu ihan vetreältä. Anu on huomannut, että avantouinti tekee hyvää, olipa sää mikä tahansa.


Hyvän unen valtava voima


Tärkeä tekijä Anun hyvinvoinnille on myös riittävä ja palauttava yöuni. Sen takaaminen ei aiemmin ollut helppoa.


”Kärsin pitkään hyvin katkonaisesta yöunesta. Heräilin vähän väliä, ja olin aamulla aivan väsynyt. Kärsin erilaisista puutumisista ja alaselän kivuista, eikä ihme, sillä vanha sänkyni ei tukenut kroppaani millään lailla”, Anu kertoo.


Hänellä oli myös levottomat jalat -tyyppistä oireilua, johon etsittiin apua lääkityksestä.


Sitten fysioterapeutti ehdotti, että Anu voisi hyötyä sängystä, jossa voi nostaa jalkopäätä ylemmäs. Apu löytyi Unikulmasta.


Anulla on nyt 160-senttinen moottorisänky, jonka toimintoja hän käyttää hyväkseen joka ikinen ilta.


”Uudessa sängyssä nukun paljon levollisemmin. Heräilyt ovat vähentyneet, enkä enää tarvitse lääkettä levottomien jalkojen oireiluun.”


Jalkopään nostaminen ylemmäs on Anulle korvaamaton apu, sillä jalat pääsevät näin palautumaan paremmin. Hierontatoiminto auttaa varsinkin kovan uintitreenin jälkeen.


”En osannut arvata, miten iso vaikutus sängyllä olisi jaksamiseen ja koko hyvinvointiini”, Anu sanoo. Hän on aiemmin kärsinyt ajoittain myös unettomuudesta, kun päässä pyöriviä ajatuksia ei ole saanut poikki. Nyt rentoutuminen tapahtuu kuin itsestään uudessa sängyssä.


”Alan jo seitsemän maissa illalla odottaa, että pääsen sänkyyn poikaystäväni viereen”, Anu Valli sanoo. Hän nimittää poikaystäväkseen vartalotyynyä, joka niin ikään löytyi Unikulmasta.


Hän odottaa myös kevättä, koska silloin on tiedossa matka Kreikkaan. Se tarkoittaa aurinkoa, lepoa ja uimista – kaikkea parasta.
2 783 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page