top of page
  • Puhti

Miten elintavoilla ja ravitsemuksella voi tukea omaa jaksamista?

Selvitä elimistön tilaa laboratoriokokeilla


Monet tekijät vaikuttavat siihen, miten energisiä olemme arjessa tai urheillessa ja minkälaiseksi terveytemme muodostuu tulevaisuudessa. Kun elimistösi on tasapainossa ja elintapasi kunnossa, voit jaksaa paremmin arjessa, saada lisää energiaa liikuntaan ja ennaltaehkäistä sairauksia.


Pitkäaikainen väsymys ei kuulu kenenkään arkeen ja omaan jaksamiseen voi vaikuttaa elintavoilla. Aina väsymyksessä ei ole kyse stressistä, arjen hallinnasta, varsinaisesta sairaudesta tai unen ongelmasta; esimerkiksi myös elimistön rautavarastot ja vitamiinitasot voivat vaikuttaa jaksamiseen arjessa. Laboratoriokokeet auttavat selvittämään elimistön tilannetta. Puhti on palvelu, jonka kautta pääset tutkimuksiin ilman lääkärin lähetettä.


Pidä huolta riittävän monipuolisesta ruokavaliosta

Vitamiinien ja hivenaineiden puutteen syntymistä voidaan ehkäistä monipuolisella ruokavaliolla ja tarvittaessa ravintolisällä. Ravintolisiä ei ole tarkoituksenmukaista kuitenkaan syödä varmuuden vuoksi, minkä takia vitamiinitasoja on mielekästä mitata. Vitamiinien saanti ja imeytyminen ovat yksilöllisiä.


B12-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, jota saadaan eläinkunnan tuotteista, eli muun muassa naudasta, possusta, kanasta, kalkkunasta, kananmunista, kalasta sekä maitotuotteista. Riittävä B12-vitamiinin saanti tukee muistia ja hermostoa. B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa esimerkiksi anemiaa, kipuja, tuntohäiriöitä, muistihäiriöitä sekä masennusta.


Folaatti on ravinnosta saatava B-ryhmän vitamiini. Folaatti on ihmiselle välttämätön ravintoaine. Folaattia on erityisen paljon vihreissä kasviksissa. Suomalaiset saavat ravinnostaan keskimäärin liian vähän folaattia. Folaatin ja B12-vitamiinin puutos aiheuttavat megaloblastisen anemian.


Rauta vaikuttaa jaksamiseen

Rautaa on saatava ravinnosta päivittäin. Rautaa on runsaasti muun muassa maksa- ja liharuoissa, mutta sitä saadaan jonkin verran myös kasviperäisistä lähteistä. Ferritiini on ensisijainen tutkimus, josta raudanpuute selviää. Alhainen ferritiini on merkki raudanpuutteesta.


Ferritiinillä voidaan todeta raudanpuute ennen kuin on kehittynyt raudanpuuteanemia. Matalien rautavarastojen korjaamisella voidaan ehkäistä raudanpuuteanemiaa ja siihen liittyviä oireita kuten väsymystä ja heikotusta.


Täydelliseen verenkuvaan sisältyvä hemoglobiini puolestaan paljastaa anemian. Anemian yleisin muoto on raudanpuuteanemia. B12-vitamiinin tai foolihapon puutoksista johtuvat anemiat ovat puolestaan harvinaisempia.


Muista myös D-vitamiini, joka vaikuttaa kehossa moneen

Suomessa on aina hyvä muistaa myös riittävä D-vitamiinin saanti, sillä D-vitamiini vaikuttaa terveyteemme hyvin kokonaisvaltaisesti. D-vitamiini vaikuttaa muun muassa vastustuskykyyn; vastustuskyvystä huolehtiminen auttaa pysymään hyvinvoivana ja terveenä. Ravintolisä on tärkeä keino turvata D-vitamiinin riittävä saanti. D-vitamiini vaikuttaa myös esimerkiksi kalsiumin imeytymiseen ja luustoon.


Kilpirauhasen vajaatoiminta voi selittää väsymyksen

Hyvin toimiva kilpirauhanen on ihmiselle välttämättömyys. Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi vaikuttaa ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Vajaatoiminta voi aiheuttaa väsymystä, ajattelun hitautta, muistamisen vaikeutta, palelua ja painonnousua, sillä se hidastaa elimistöä. Tyreotropiini (TSH) on aivolisäkkeen erittämä hormoni, joka säätelee kilpirauhasen toimintaa. TSH:n pitoisuuden muutokset heijastelevat kilpirauhasen toimintaa.


Tiedätkö, miten elimistösi voi?

Laboratoriotestit ovat hyvä tapa selvittää, miten oma keho voi ja mihin terveyden ylläpito kannattaa suunnata. Puhdin Jaksa paremmin -testipakettiin on koottu terveyteen ja jaksamiseen liittyviä testejä. Testipaketissa on mukana perusterveyden kannalta tärkeitä mittareita, kuten verensokeri- ja kolesteroliarvot, täydellinen verenkuva, tulehdusarvo herkkä CRP, varastorauta ferritiini, kilpirauhasen toimintaa heijasteleva tutkimus TSH sekä D-, B12- ja B9-vitamiinit (folaatti).


Näytteenotto onnistuu ympäri Suomen Mehiläisen laboratorioissa. Tulokset saat helppolukuiselle raportille, josta saat myös paljon lisätietoja oman terveyden ja jaksamisen edistämiseksi!


Puhdin palvelun kautta voi tilata erillisenä lisäpalveluna lääkärin etäkonsultaation. Erikseen tilattavissa on myös hoitaja-chat, jossa voit kysyä tuloksista, saada arvion tarpeesta jatkohoitoon ja keskustella hyvinvointisi edistämisestä.
260 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Komentarze


bottom of page