top of page

Heidi Sohlberg: ”Yöhikoilu väheni oikeilla tekstiileillä”

Peitto päälle – peitto pois. Näin Heidi Sohlberg kuvailee öitään, joita ovat häirinneet varhaiset vaihdevuosioireet. Nyt kuitenkin oikeanlaiset vuodevaatteet ovat vähentäneet heräilyä, ja yöuni on ollut levollisempaa. Joskus vaihdevuodet alkavat ennen aikojaan ja yhtäkkiä. Niin kävi Heidi Sohlbergille , 40. Viisi vuotta sitten hän sairastui rintasyöpään, jonka vuoksi rinnat leikattiin. Hänen kantamansa geenivirheen vuoksi myös riski munasarjasyöpään on suuri, joten myös munasarjat poistettiin pari vuotta myöhemmin. Kontrollissa ei ole löytynyt mitään syöpää viittaavaa, joten Heidi on terve nainen – mutta kärsii vaihdevuosioireista. ”Kun munasarjani poistettiin, alkoivat vaihdevuodet yhdellä iskulla. Sairastamani rintasyövän vuoksi vaihdevuosia ja yöhikoilua ei voida lääkkeillä helpottaa”, Heidi Sohlberg kertoo.
Vuoden 2001 Miss Suomi Heidi Sohlberg toimii nykyisin juontajana ja some-vaikuttajana. Perheeseen kuuluu kaksi teini-ikäistä lasta ja puoliso, jonka kanssa Heidi hiljattain meni kihloihin. Herkkäkorvainen äiti ”Olen herkkäuninen nukkuja. Yöheräily alkoi jo silloin, kun lapseni olivat vauvoja. Olen sitä tyyppiä, joka herää, kun lapsi kääntää kylkeä viereisessä huoneessa”, Heidi kuvailee. Nyt lapset ovat teini-ikäisiä, mutta Heidin yöt ovat yhä rikkonaisia. Yöllä herätessään Heidi lepäilee yleensä sängyssä. Jos uni ei millään tule, hän joskus nousee ylös katsomaan kevyttä tv-sarjaa. Myös meditaatio- ja rentoutusmusiikki auttaa joskus kestämään valvomista. ”Viisi tuntia yhtenäistä unta on jo saavutus. Usein se on jäänyt vain haaveeksi”, Heidi Sohlberg kertoo. Hänen unentarpeensa olisi kuitenkin noin seitsemän-kahdeksan tuntia. Hän paikkaa lyhyitä öitä päiväunilla, joita hän ottaa aina kun se on mahdollista. Vaikkapa puolen tunnin nokoset auttavat tasaamaan väsymystä. Patja ja peitto auttavat hikoiluun Heidi on nukkunut Unikulman sängyssä jo kymmenisen vuotta. Unikulman ”nukkumatti” Vesa Tuominen kävi hiljattain uudella visiitillä Heidin luona ja muistutti moottoroidun sängyn hyvistä ominaisuuksista.
”Kun mieheni sängyn yläpäätä nostettiin kymmenen senttiä, hän alkoi kuorsata vähemmän ja huomasi heti olevansa aamuisin virkeämpi”, Heidi Sohlberg kertoo. Myös hän itse on nukkunut viime aikoina paremmin. Tärkeimpänä syynä siihen hän pitää uusia SteadyBody -vuodevaatteita, jotka tasaavat lämpötilaeroja ja auttavat nukkumaan levollisesti. ”Uusi petauspatja ja peite ovat vähentäneet yöhikoiluani selvästi, ja olen nukkunut paremmin. SteadyBody -lakanat meillä on ollut käytössä jo pitkään, emmekä enää muita käytäkään. Ne onneksi kuivuvat nopeasti, joten ne saa pian pesukoneesta otettuina uudelleen käyttöön!” Heidi sanoo. Pienenä erikoisuutena hän mainitsee myös Unikulman kylkityynyn, jota hän on käyttänyt jo vuosia. Esimerkiksi leikkauksen jälkeen hän löysi sen avulla hyvän asennon asettelemalla tyynyn jalkojen väliin. Ja edelleen tällä ”Varamies Veskuksi” kutsutulla tyynyllä on paikkansa Heidin sängyssä. ”Se pitää selkärangan oikeassa asennossa ja antaa turvallisuuden tunnetta”, Heidi sanoo.

Heidi Sohlberg: ”Yöhikoilu väheni oikeilla tekstiileillä”
bottom of page